Dec 12

Το κείμενο της συνέντευξης μας με τον οικονομολόγο Βασίλη Βιλιάρδο

viliardosΑκολουθούν επιλεγμένα αποσπάσματα κείμενο της συνέντευξης μας με τον οικονομολόγο και αναλυτή Βασίλη Βιλιάρδο. Αυτή η συνέντευξη μεταδόθηκε την εβδομάδα της 29 Οκτωβρίου-5 Νοεμβρίου 2017. Μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε το podcast της συνέντευξης εδώ. Ευχαριστούμε την συντακτική ομάδα της ιστοσελίδας analyst.gr για την επιμέλεια του κειμένου.

ΜΝ: Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τους τελευταίους μήνες, έχει κάνει πανηγυρικές εξαγγελίες για την θετική στροφή της Ελληνικής οικονομίας, για την επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης, για την μείωση της ανεργίας, για το πρωτογενή πλεόνασμα, για το κοινωνικό μέρισμα που μοιράζει αυτό το καιρό και για την επερχόμενη έξοδο από τα μνημόνια που έχει εξαγγείλει για το 2018. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, ωστόσο, έχουν σχέση με την οικονομική πραγματικότητα της Ελλάδας σήμερα; Continue reading

May 09

Ο «Διάλογος» χορηγός της έκθεσης Greek Panorama στη Νέα Υόρκη!

Ανακοινώνουμε με χαρά πως η εκπομπή μας είναι επίσημος  χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης Greek Panorama, που διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη στις 12-13 Μαΐου, με ειδική ημέρα για εκπροσώπους επιχειρήσεων στις 11 Μαΐου. Η έκθεση Greek Panorama θα παρουσιάσει τον Ελληνικό τουρισμό και την Ελληνική γαστρονομία, σε ένα από τα κεντρικότερα και πολυσύχναστα σημεία της Νέας Υόρκης.

Είχαμε πρόσφατα στην εκπομπή μας την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον κ. Λεωνίδα Μπαμπάνη, διοργανωτής της φετινής έκθεσης Greek Panorama, και τα ηχητικά αρχεία αυτών των συνεντεύξεων είναι διαθέσιμα, στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, στα podcast μας.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο www.greekpanorama.com, και στα ακόλουθα δελτία τύπου:

Mar 10

Το κείμενο της συνέντευξης μας με τον οικονομολόγο Δημήτρη Καρούσο

karousos3Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης μας με τον οικονομολόγο και αναλυτή Δημήτρη Καρούσο. Αυτή η συνέντευξη μεταδόθηκε την εβδομάδα της 2-8 Μαρτίου 2017. Μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε το podcast της συνέντευξης εδώ.

Μαζί μας σήμερα εδώ στο “Διάλογος” για την συνέντευξη της εβδομάδας είναι ο οικονομολόγος και αναλυτής Δημήτρης Καρούσος, μέλος του Εθνικού Συντονιστικού Συμβουλίου του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου, με καταξιωμένη καριέρα στο εξωτερικό. Κύριε Καρούσο, ευχαριστούμε που βρίσκεστε μαζί μας σήμερα.

ΔΚ: Κύριε Νευραδάκη, εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ, είναι τιμή μου που βρίσκομαι εδώ μαζί σας. Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.

ΜΝ: Ας ξεκινήσουμε με την πρόσφατη συμφωνία της Ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους. Η κυβέρνηση έκανε ένα μεγάλο σόου δημοσίων σχέσεων, προβάλλοντας την συμφωνία ως μια που δεν θα φέρει ούτε ένα ευρώ νέας λιτότητας, εξαιτίας των λεγόμενων “αντισταθμιστικών” μέτρων. Εδώ τίθεται ένα ερώτημα, αν το άθροισμα των νέων μέτρων είναι μηδέν, τότε γιατί συμφωνήθηκαν; Και σαν συνέχεια αυτής της ερώτησης, τι πραγματικά προβλέπει η νέα συμφωνία; Continue reading

Feb 17

Το κείμενο της συνέντευξης μας με το δημοσιογράφο Άλεξ Χριστοφόρου

christoforou2Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης μας με τον δημοσιογράφο και αναλυτή Άλεξ Χριστοφόρου από την ενημερωτική ιστοσελίδα TheDuran.com. Αυτή η συνέντευξη μεταδόθηκε την εβδομάδα της 10-19 Φεβρουαρίου 2017. Μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε το podcast της συνέντευξης εδώ.

Μιχάλης Νευραδάκης: Μαζί μας σήμερα στην εκπομπή Διάλογος για την συνέντευξη της εβδομάδας είναι ο δημοσιογράφος Άλεξ Χριστοφόρου, συνιδρυτής της ενημερωτικής ιστοσελίδας theduran.com. Κύριε Χριστοφόρου, ευχαριστούμε που βρίσκεστε μαζί μας σήμερα.

Άλεξ Χριστοφόρου: Ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΜΝ: Ας ξεκινήσουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πως θα αξιολογούσατε τις πρώτες εβδομάδες τις προεδρίας Τραμπ και τις πολιτικές που έχει εφαρμόσει μέχρι στιγμής; Θα λέγατε πως έχει τηρήσει, μέχρι τώρα, τις προεκλογικές του δεσμεύσεις; Continue reading

Jun 08

Το κείμενο της συνέντευξης μας με το δημοσιογράφο και συγγραφέα Greg Palast

palastΑκολουθεί το κείμενο της συνέντευξης μας με τον Αμερικανό ερευνητικό δημοσιογράφο, συγγραφέα και οικονομολόγο Greg Palast. Αυτή η συνέντευξη μεταδόθηκε την εβδομάδα της 2-8 Ιουνίου 2016. Μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε το podcast της συνέντευξης εδώ.

ΜΝ: Μαζί μας σήμερα εδώ στο Διάλογος Radio για την συνέντευξη της εβδομάδας είναι ο παγκόσμιας φήμης συγγραφέας, ερευνητικός δημοσιογράφος, παραγωγός ντοκιμαντέρ, και φίλος της εκπομπής μας Γκρεγκ Πάλαστ. Γκρεγκ, ευχαριστούμε που πήρατε το χρόνο να μας μιλήσετε και πάλι σήμερα.

GP: Η χαρά είναι δική μου, εγώ σας ευχαριστώ.

ΜΝ: Το τελευταίο διάστημα βρίσκεστε συνεχώς στο δρόμο για τα γυρίσματα του νέου σας ντοκιμαντέρ για τις Αμερικανικές εκλογές και τους τρόπους με τους οποίους νοθεύονται. Περιγράψτε για εμάς τι συμβαίνει στο εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ.

Continue reading

Apr 21

Το κείμενο της συνέντευξης μας με τον οικονομολόγο και Γενικό Γραμματέα του ΕΠΑΜ Δημήτρη Καζάκη

kazakisΑκολουθεί το κείμενο της συνέντευξης μας με τον οικονομολόγο, αναλυτή, και Γενικό Γραμματέα του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (Ε.ΠΑ.Μ.) Δημήτρη Καζάκη. Αυτή η συνέντευξη μεταδόθηκε την εβδομάδα της 14-20 Απριλίου 2016. Μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε το podcast της συνέντευξης εδώ.

ΜΝ: Μαζί μας σήμερα εδώ στο Διάλογος Radio για την συνέντευξη της εβδομάδας είναι ο οικονομολόγος, αναλυτής, και γενικός γραμματέας του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου Δημήτρης Καζάκης, ο οποίος θα μας μιλήσει για την τρέχουσα οικονομική και πολιτική επικαιρότητα αλλά και για το μείζον θέμα του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος. Κύριε Καζάκη, ευχαριστούμε που βρίσκεστε στην εκπομπή μας για άλλη μια φορά.

ΔΚ: Καλώς σας βρήκα και βεβαίως χαιρετώ και τους ακροατές της εκπομπής.

ΜΝ: Πριν συζητήσουμε την οικονομική επικαιρότητα, ας μιλήσουμε πρώτα για τις εξελίξεις όσον αφορά το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Έχετε μιλήσει εκτενώς για αυτό το θέμα και θα ήθελα να σας ρωτήσω καταρχήν, η πρόσφατη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, στην οποία συνυπέγραψε και η Ελληνική κυβέρνηση, είναι νόμιμη και είναι εφαρμόσιμη; Το διεθνές δίκαιο τι προβλέπει;

Continue reading

Mar 24

Το κείμενο της συνέντευξης μας με τον Άνττι Πέσονεν από το Φινλανδικό Κόμμα Ανεξαρτησίας

antti2Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης μας με τον Άνττι Πέσονεν από το Φινλανδικό Κόμμα Ανεξαρτησίας. Αυτή η συνέντευξη μεταδόθηκε την εβδομάδα της 17-23 Μαρτίου 2016. Μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε το podcast της συνέντευξης εδώ.

ΜΝ: Μαζί μας σήμερα στο Διάλογος Radio είναι ο Άνττι Πέσονεν, ο οποίος είναι ο πρώην επικεφαλής του Κόμματος της Ανεξαρτησίας στην Φινλανδία, ένα κόμμα που υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, την έξοδο της Φινλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Θα μας μιλήσει για το κόμμα του, για το τι συμβαίνει το τελευταίο χρόνο στην Φινλανδία, για τις επιπτώσεις της συμμετοχής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, και θα μας μιλήσει επίσης για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικότερα. Άνττι, ευχαριστούμε που βρίσκεστε μαζί μας σήμερα.

ΑΠ: Καλησπέρα σας και ευχαριστώ πολύ που με καλέσατε.

ΜΝ: Για να ξεκινήσουμε, κάντε για εμάς μια πρώτη εισαγωγή για το Κόμμα της Ανεξαρτησίας, πως ιδρύθηκε, την ιστορία του, και τις πολιτικές θέσεις του.

Continue reading

Mar 12

Το κείμενο της συνέντευξης μας με τον πρώην υφυπουργό οικονομικών ΗΠΑ Paul Craig Roberts

paulcraigroberts1Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης μας με τον οικονομολόγο, αναλυτή, συγγραφέα και πρώην υφυπουργό οικονομικών των ΗΠΑ Paul Craig Roberts. Αυτή η συνέντευξη μεταδόθηκε την εβδομάδα της 3-9 Μαρτίου 2016. Μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε το podcast της συνέντευξης εδώ.

ΜΝ: Μαζί μας σήμερα εδώ στο «Διάλογος» για την συνέντευξη της εβδομάδας είναι ο οικονομολόγος, συγγραφέας, και αρθρογράφος Paul Craig Roberts. Ο κ. Ρόμπερτς είναι πρώην υφυπουργός οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, πρώην συντάκτης της εφημερίδας Wall Street Journal, και τα άρθρα του δημοσιεύονται σε πολλές εφημερίδες και ιστοσελίδες. Έχει συγγράψει περισσότερα από 20 επιστημονικά άρθρα και 12 βιβλία, με το τελευταίο του βιβλίο να έχει τίτλο “Η Νεοφιλελεύθερη Απειλή στην Παγκόσμια Τάξη: Ο Επικίνδυνος Πόλεμος της Ουάσινγκτον για Ηγεμονία”. Κύριε Ρόμπερτς, ευχαριστούμε που βρίσκεστε στην εκπομπή μας σήμερα.

PCR: Η χαρά είναι δική μου.

ΜΝ: Ας ξεκινήσουμε μιλώντας για την Ελλάδα και για όλα όσα συμβαίνουν εκεί τα τελευταία χρόνια. Έχετε γράψει πρόσφατα ότι η Ελλάδα τελεί υπό ξένη κατοχή. Εξηγήστε μας γιατί το πιστεύετε αυτό.

Continue reading

Mar 10

Το σχόλιο της εβδομάδας: Η τηλεοπτική αδειοδότηση και τα ψέμματα της κυβέρνησης

SholioebdomadasΤου Μιχάλη Νευραδάκη

Τα κατάφερε για άλλη μία φορά η κυβέρνηση της πρωτοδεύτερης «αριστεράς»! Έχοντας δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα «τσάκιζε» τους ολιγάρχες, ψήφισε νομοσχέδιο που, όπως υποστηρίζει η ίδια η κυβέρνηση, θα βάλει τέλος σε «26 χρόνια τηλεοπτικής ασυδοσίας» στην Ελλάδα.

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Ο εν λόγω νόμος και η επικείμενη αδειοδότηση για την οποία καμαρώνει τόσο πολύ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το πλήθος των παπαγάλων και απολογητών της, δεν θα βάλει τέλος στην προαναφερόμενη ασυδοσία. Δεν θα τσακίσει τους ολιγάρχες. Δεν θα «ξεκαθαρίσει» το τηλεοπτικό τοπίο. Αντιθέτως, θα επικεντρώσει ακόμα περισσότερη δύναμη στα χέρια των ολιγαρκών που θα αγοράσουν τις άδειες, και θα δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο που στη συνέχεια ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί και σε ενδεχόμενες αδειοδοτήσεις περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και των ραδιοφωνικών σταθμών και του διαδικτύου.

Continue reading

Feb 28

Το Σχόλιο της Εβδομάδας: 18-24 Φεβρουαρίου 2016

SholioebdomadasΤου Μιχάλη Νευραδάκη

Πριν από περίπου τρία χρόνια, είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω στην καρδιά του τέρας, επισκέπτοντας την έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο στα πλαίσια ενός ακαδημαϊκού προγράμματος. Αυτή ήταν μία εβδομάδα που για μένα προσωπικά ήταν γεμάτη μιζέρια αλλά που ταυτοχρόνως ήταν άκρως διαφωτιστική. Ακούγοντας τους αξιωματικούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ να μιλάνε για την Ελλάδα και για θέματα που αφορούν τη δημοκρατία, κατάλαβα πολλά πράγματα για το σκεπτικό τους και για την πολιτική που εφαρμόζουν. Στις ομιλίες που παρακολούθησα, σημείωσα μερικές από τις πιο…αποκαλυπτικές απόψεις των τεχνοκρατών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προδίδουν θαυμάσια το σκεπτικό τους, ότι δηλαδή:

Continue reading

Feb 27

Το κείμενο της συνέντευξης μας με το δικηγόρο διεθνούς δικαίου Francis Boyle

boyleΑκολουθεί το κείμενο της συνέντευξης μας με το δικηγόρο διεθνούς δικαίου και καθηγητή Francis Boyle, για την τρέχουσα οικονομική επικαιρότητα. Αυτή η συνέντευξη μεταδόθηκε την εβδομάδα της 18-24 Φεβρουαρίου 2016. Μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε το podcast της συνέντευξης εδώ.

Μιχάλης Νευραδάκης: Μαζί μας σήμερα εδώ στο Διάλογος Radio για την συνέντευξη της εβδομάδας είναι ο δικηγόρος και καθηγητής διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις Dr. Francis Boyle. Ο Boyle έχει υπηρετήσει ως νομικός σύμβουλος για την Παλαιστινιακή Αρχή, στα κινήματα ανεξαρτησίας της πολιτείας της Χαβάη, ενώ ήταν μέρος της νομικής ομάδας που οδήγησε τους Τζορτς Μπους τον νεώτερο και τον Ντικ Τσέινι σε καταδίκη για εγκλήματα πολέμου. Κύριε Boyle, ευχαριστούμε που βρίσκεστε στην εκπομπή μας σήμερα.

Francis Boyle: Εγώ σας ευχαριστώ που με καλέσατε, και στέλνω τους θερμούς χαιρετισμούς μου στους φίλους μου στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι υπέροχη χώρα και είχα την ευκαιρία να περάσω δύο εβδομάδες ταξιδεύοντας εκεί το 1974 και άλλες δύο εβδομάδες το 1982.

ΜΝ: Υπέροχα…ας ξεκινήσουμε λοιπόν μιλώντας για το Δικαστήριο Εγκληματιών Πολέμου του Κουάλα Λαμπούρ και για την υπόθεση που οδήγησε στην καταδίκη εν ερήμην των Τζορτζ Μπους τον νεότερο, Ντικ Τσένει, Ντόναλντ Ράμσφελντ, και άλλων στελεχών της πρώην κυβέρνησης Μπους για εγκλήματα πολέμου. Πείτε μας για αυτό το δικαστήριο, για αυτές τις υποθέσεις, και για το τι έχει ακολουθήσει από τότε.

Continue reading

Feb 05

Το κείμενο της συνέντευξης μας με τον οικονομολόγο Δημήτρη Καρούσο

karousosΑκολουθεί το κείμενο της συνέντευξης μας με τον οικονομολόγο Δημήτρη Καρούσο, για την τρέχουσα οικονομική επικαιρότητα. Αυτή η συνέντευξη μεταδόθηκε την εβδομάδα της 28 Ιανουαρίου-3 Φεβρουαρίου 2016. Μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε το podcast της συνέντευξης εδώ.

Μιχάλης Νευραδάκης: Ας ξεκινήσουμε με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την κατάσταση του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος σήμερα. Σε τι κατάσταση βρίσκεται και ποιες είναι οι επιπτώσεις αυτής της νέας ανακεφαλαιοποίησης;

Continue reading

Feb 04

Το Σχόλιο της Εβδομάδας: 28 Ιανουαρίου-3 Φεβρουαρίου 2016

SholioebdomadasΤου Μιχάλη Νευραδάκη

Ένας χρόνος έχει περάσει από τότε που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία. Ένας χρόνος από τότε που εκατομμύρια άνθρωποι πανηγύριζαν στους δρόμους για την «ελπίδα» και την «αλλαγή» και το τέλος των μνημονίων που σίγουρα θα ερχόντουσαν, για την πρώτη φορά φασιστερά…συγνώμη, αριστερά, που θα κυβερνούσε την Ελλάδα και που, μας έλεγαν, θα άλλαζε την Ευρώπη. Ένας χρόνος από τότε που τα Ελληνικά και τα ξένα μέσα ενημέρωσης, τα ίδια ΜΜΕ που παπαγάλιζαν και που ακόμα παπαγαλίζουν υπέρ της Ευρώπης, της λιτότητας και των μνημονίων, αλλά και οι παγκόσμιοι επαγγελματίες και ακαδημαϊκοί αριστεροί μας έλεγαν ότι ήρθε η κυβέρνηση της ελπίδας και της σωτηρίας.

Continue reading

Dec 05

Το κείμενο της συνέντευξης μας με τον οικονομολόγο Warren Mosler

mosler3Ακολουθεί το κείμενο της ραδιοφωνικής μας συνέντευξης με τον οικονομολόγο Warren Mosler. Αυτή η συνέντευξη μεταδόθηκε την εβδομάδα της 26 Νοεμβρίου-2 Δεκεμβρίου 2015. Μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε το podcast της συνέντευξης εδώ.

ΜΝ: Μαζί μας σήμερα στο Διάλογος Radio για την συνέντευξη της εβδομάδας είναι ο διακεκριμένος οικονομολόγος Warren Mosler. Ο Mosler είναι ένας από τους σημαντικότερους θεωρητές στον χώρο της Σύγχρονης Νομισματικής Θεωρίας, ενώ ήταν συνιδρυτής του Κέντρου Πλήρης Απασχόλησης και Σταθερότητας Τιμών στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι-Κάνσας Σίτυ. Θα μας μιλήσει σήμερα για το χρήμα, το χρέος, την Ελλάδα, την Ευρωζώνη, και για άλλα επίκαιρα ζητήματα. Warren, ευχαριστούμε που είσαστε μαζί μας σήμερα.

WM: Εγώ σας ευχαριστώ, χαίρομαι που βρίσκομαι μαζί σας.

MN: Ας ξεκινήσουμε με μία ερώτηση που μπορεί να φαίνεται προφανής αλλά που όμως έχει να κάνει με ένα θέμα που λίγοι πραγματικά καταλαβαίνουν. Τι είναι το χρήμα και με ποιο τρόπο δημιουργείται;

Continue reading

Nov 12

Το κείμενο της συνέντευξης μας με τον Παναγιώτη Οικονομίδη από το Κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες

xoris1Ακολουθεί το κείμενο της ραδιοφωνικής μας συνέντευξης με τον Παναγιώτη Οικονομίδη από το Κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες. Αυτή η συνέντευξη μεταδόθηκε την εβδομάδα της 5-11 Νοεμβρίου 2015. Μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε το podcast της συνέντευξης εδώ.

ΜΝ: Μαζί μας σήμερα στο Διάλογος Radio για την συνέντευξη της εβδομάδας είναι ο Παναγιώτης Οικονομίδης από το Κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες, ο οποίος θα μας μιλήσει για το κίνημα και της δραστηριότητες του, αλλά και για ευρύτερα θέματα που αφορούν την παραγωγή τροφίμων και τη κοινωνική οικονομία στην Ελλάδα. Παναγιώτη, ευχαριστούμε που βρίσκεστε μαζί μας σήμερα.

ΠΟ: Ευχαριστώ και εγώ κ. Νευραδάκη, να χαιρετίσω και εγώ τους ακροατές σας.

ΜΝ: Για να ξεκινήσουμε, κάντε μία εισαγωγή για τους ακροατές μας για το Κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες.

Continue reading