Mar 15

Αυτή την εβδομάδα: Συνεντεύξεις με Σπύρο Λαβδιώτη και Dylan Wolfram

lavdiotisΑυτή την εβδομάδα στην εκπομπή μας, θα μεταδώσουμε δύο συνεντεύξεις που παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αρχικά θα ακούσουμε το πρώτο μέρος της συνέντευξης μας με τον διακεκριμένο οικονομολόγο, αναλυτή και συγγραφέα Σπύρο Λαβδιώτη, ο οποίος είναι πρώην στέλεχος της κεντρικής τράπεζας του Καναδά και ο οποίος θα μας μιλήσει για θέματα που αφορούν την αρχαία Ελληνική σεισάχθεια, την λιτότητα, το χρέος, και τα παράλληλα νομίσματα. Θα ακούσουμε το Α’ μέρος της συνέντευξης, ενώ το Β’ μέρος θα ακολουθήσει στην επόμενη Ελληνόφωνη μετάδοση μας.bellows

Επίσης, θα παρουσιάσουμε ένα ειδικό αφιέρωμα για τον νεαρό Έλληνα καλλιτέχνη Dylan Wolfram, ο οποίος δραστηριοποιείται στον χώρο του spoken word. Το αφιέρωμα μας συμπεριλαμβάνει συνέντευξη με τον Dylan Wolfram και τη μετάδοση δύο κομματιών από την πρόσφατη spoken word κυκλοφορία του, με τίτλο “Bellows.”

Όλα αυτά, αυτή την εβδομάδα αποκλειστικά στο «Διάλογος»!

Dec 15

Αυτή την εβδομάδα: Εορταστική εκπομπή και συνέντευξη με τον Κωνσταντίνο Στάικο

staikosΑυτή την εβδομάδα, η εκπομπή μας κλείνει το 2016 με ειδική εορταστική εκπομπή, όπου θα παρουσιάσουμε συνέντευξη με το διακεκριμένο Έλληνα αρχιτέκτονα, συγγραφέα και ιστορικό Κωνσταντίνο Στάικο. Ο κ. Στάικος θα μας μιλήσει για την σπουδαία αρχιτεκτονική του καριέρα, για το συγγραφικό του έργο, και για την δωρεά του προς το Ίδρυμα Ωνάση, που θα αποτελέσει την καινούρια βιβλιοθήκη του Ιδρύματος που θα ανοίξει σε λίγο καιρό της πόρτες της προς το κοινό.yiannispappas1

Επίσης, θα ακούσουμε από το αρχείο της εκπομπής μας την Χριστουγεννιάτικη συνέντευξη μας από το 2014, με τον ευρέως γνωστό Ελληνοαμερικανό κωμικό Γιάννη Παππά, γνωστός και ως «Mr. Panos». O Παππάς μας μίλησε για την καριέρα του και τις Ελληνικές ρίζες του, ενώ θα ακούσουμε αποσπάσματα από τα γνωστά βίντεο του «Mr. Panos».

Όλα αυτά, στην εορταστική εκπομπή μας, αυτή την εβδομάδα αποκλειστικά στο «Διάλογος»!

Nov 02

Το σχόλιο της εβδομάδας: Το «όχι», τότε και τώρα

SholioebdomadasΤου Μιχάλη Νευραδάκη

Επανερχόμαστε σήμερα στον καθιερωμένο ραδιοφωνικό μας σχολιασμό με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, της λεγόμενης μέρας του «όχι». Ένα «όχι» που έχει μείνει στην ιστορία, για την γενναιότητα των Ελλήνων και για την μεγάλη μάχη που έδωσαν στη συνέχεια κατά των στρατιωτικών δυνάμεων του Χίτλερ και του Μουσολίνι.

Πέραν από τις προθέσεις της τότε κυβέρνησης όμως, που ας μην ξεχάσουμε πως δεν φημιζόταν για την δημοκρατικότητα της, ο Ελληνικός λαός γιατί αντιστάθηκε και γιατί είπε τότε το δικό του «όχι»; Continue reading

Oct 26

Αυτή την εβδομάδα: Συνέντευξη με τον ερευνητή Δημήτρη Νανόπουλο

nanopoulos2Αυτή την εβδομάδα στην εκπομπή μας, θα παρουσιάσουμε συνέντευξη με τον παγκόσμιας φήμης επιστήμονα και ερευνητή Δημήτρη Νανόπουλο, ο οποίος είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο Texas A&M στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεργαζόμενος ερευνητής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών (CERN), και ένας από τους γνωστότερους και πιο διακεκριμένους ερευνητές στον τομέα της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών. Θα μας μιλήσει για την ερευνητική και επιστημονική του καριέρα, για τις τωρινές του έρευνες, για επίκαιρα θέματα στον χώρο της φυσικής, για τους Έλληνες επιστήμονες, και για πολλά άλλα σημαντικά θέματα.

Συντονιστείτε για αυτή την ενδιαφέρουσα συνέντευξη, αλλά και για τον δικό μας σχολιασμό, αυτή την εβδομάδα αποκλειστικά στο «Διάλογος»!

May 19

Αυτή την εβδομάδα: Συνέντευξη με το Νικόλαο Χατζηανδρέου της καμπάνιας «Acropolis of Athens»

acropolisofathensΑυτή την εβδομάδα, ο «Διάλογος» επανέρχεται με νέες μεταδόσεις ύστερα από ένα μικρό διάλειμμα, παρουσιάζοντας μια ενδιαφέρουσα και επίκαιρη συνέντευξη με το Νικόλαο Χατζηανδρέου από την διαδικτυακή καμπάνια «Acropolis of Athens» (www.acropolisofathens.gr), που διεκδικεί την επιστροφή των γλυπτών της Ακρόπολης από το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, στην Ελλάδα.

Στην συνέντευξη μας, ο κ. Χατζηανδρέου θα μας μιλήσει για την καμπάνια που ξεκίνησε, για την πολιτισμική και αρχαιολογική σημασία των γλυπτών, για τις κινήσεις που γίνονται σήμερα σε νομικό και διπλωματικό επίπεδο, για τα επιχειρήματα της Ελληνικής πλευράς και των Βρετανών, και για το νομικό καθεστώς των γλυπτών και άλλων παρόμοιων υποθέσεων.

Επίσης αυτή την εβδομάδα θα παρουσιάσουμε τον σχολιασμό μας για την τρέχουσα επικαιρότητα. Όλα αυτά και πολλά άλλα, αυτή την εβδομάδα αποκλειστικά στο «Διάλογος»!

Mar 30

Αυτή την εβδομάδα: Συνέντευξη με τον Θάνο Χήνη από το διαδικτυακό μουσείο «Πολιτισμός»

politismosmuseum2Αυτή την εβδομάδα στο «Διάλογος», θα παρουσιάσουμε μια συνέντευξη πολιτιστικού ενδιαφέροντος, με τον Θάνο Χήνη, συνιδρυτή του διαδικτυακού μουσείου Ελληνικής ιστορίας «Πολιτισμός». Θα μας μιλήσει για το μουσείο και για την ιδέα ίδρυσης ενός μουσείου στο διαδίκτυο, για τα εκθέματα που παρουσιάζονται και που ενδέχεται να παρουσιαστούν, για τα μελλοντικά σχέδια του μουσείου που συμπεριλαμβάνουν την μελλοντική φυσική παρουσία του μουσείου στις ΗΠΑ, και για τους τρόπους με τους οποίους ο Ελληνικός πολιτισμός μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας και του Ελληνισμού παγκοσμίως.

Επίσης αυτή την εβδομάδα, θα παρουσιάσουμε τον καθιερωμένο μας σχολιασμό, όπου θα συζητήσουμε θέματα που αφορούν την ελευθερία, την ανεξαρτησία, και την εθνική κυριαρχία.

Όλα αυτά, αυτή την εβδομάδα στο «Διάλογος»!

Feb 16

Αυτή την εβδομάδα: Συνέντευξη με τον δικηγόρο διεθνούς δικαίου Francis Boyle

boyle2Αυτή την εβδομάδα στο «Διάλογος» θα παρουσιάσουμε μια αποκλειστική συνέντευξη με τον Francis Boyle, δικηγόρος διεθνούς δικαίου και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις. Ο κ. Boyle είναι ο δικηγόρος που οδήγησε τους Τζορτζ Μπους (νεότερος), Ντικ Τσένει, Τόνι Μπλερ και άλλα στελέχη των κυβερνήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου σε διεθνή καταδίκη για βασανισμό και εγκλήματα πολέμου.

Ο κ. Boyle θα μας μιλήσει για αυτή την υπόθεση, για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή και αλλού, για την Αμερικανική εξωτερική πολιτική και τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, αλλά και για το ζήτημα του Ελληνικού χρέους και των μνημονιακών συμβάσεων και τι προβλέπει το διεθνές δίκαιο για αυτά τα θέματα.

Επίσης αυτή την εβδομάδα, θα παρουσιάσουμε ειδικό αφιέρωμα από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες που έχουν γράψει καινούρια τραγούδια ως ένδειξη στήριξης των προσφύγων αλλά και της προσπάθειας των Ελλήνων πολιτών στα νησιά του Αιγαίου να βοηθήσουν τους πρόσφυγες. Επιπλέον, θα μεταδώσουμε τον καθιερωμένο μας εβδομαδιαίο σχολιασμό.

Όλα αυτά αυτή την εβδομάδα αποκλειστικά στο «Διάλογος»!

Dec 23

Το κείμενο της συνέντευξης μας με τον καλλιτέχνη Λεωνίδα Μπαλάφα

balafas4Ακολουθεί το κείμενο της εορταστικής ραδιοφωνικής μας συνέντευξης με τον καλλιτέχνη, στιχουργό και τραγουδοποιό Λεωνίδα Μπαλάφα. Αυτή η συνέντευξη μεταδόθηκε την εβδομάδα της 17-23 Δεκεμβρίου 2015. Μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε το podcast της συνέντευξης εδώ.

ΜΝ: Μαζί μας σήμερα για την ειδική εορταστική εκπομπή του Διάλογος Radio είναι ο καλλιτέχνης, μουσικός και συνθέτης Λεωνίδας Μπαλάφας, ο οποίος θα μας μιλήσει για την μουσική του καριέρα, τις πρόσφατες επιτυχίες του, και όχι μόνο. Λεωνίδα, ευχαριστούμε που βρίσκεσαι μαζί μας σήμερα.

ΛΜ: Εγώ ευχαριστώ για την όμορφη αυτή πρόσκληση.

ΜΝ: Για να ξεκινήσουμε, πες μας μερικά λόγια για το πως ξεκίνησες την μουσική σου καριέρα και πως έφτασες μέχρι το Fame Story 4 το 2006 και 7.

Continue reading

Dec 17

Αυτή την εβδομάδα: Εορταστική εκπομπή του «Διάλογος» με τον Λεωνίδα Μπαλάφα!

balafas2Αυτή την εβδομάδα στο «Διάλογος», γιορτάστε τα Χριστούγεννα μαζί σας με ειδική εορταστική εκπομπή, όπου θα παρουσιάσουμε τον γνωστό και ταλαντούχο καλλιτέχνη και στιχουργό Λεωνίδα Μπαλάφα μαζί με ειδικό μουσικό αφιέρωμα!

Ο Λεωνίδας Μπαλάφας θα μας μιλήσει για την μουσική του καριέρα, τις μουσικές του εμπνεύσεις, τις τελευταίες επιτυχίες του, τις ζωντανές εμφανίσεις που πραγματοποιεί στην Αθήνα και στην επαρχία, για τα μελλοντικά του σχέδια και το επερχόμενο του δίσκο, και θα μοιράσει τις δικές του ευχές στους απανταχού Έλληνες. Επίσης, στα πλαίσια της ειδικής εορταστικής εκπομπής μας, θα ακούσουμε μερικά από τα καλύτερα τραγούδια του!

Συντονιστείτε στην εκπομπή μας για αυτή την συνέντευξη, το μουσικό αφιέρωμα που έχουμε ετοιμάσει, και για τον τελευταίο σχολιασμό μας για το 2015! Όλα αυτά και πολλά άλλα, αυτή την εβδομάδα αποκλειστικά στο «Διάλογος»!

Oct 28

Το κείμενο της συνέντευξης μας με τον Τούρκο δημοσιογράφο Gürkan Ozturan

gurkan1Ακολουθεί το κείμενο της ραδιοφωνικής μας συνέντευξης με τον Τούρκο δημοσιογράφο, μπλόγκερ, ακαδημαϊκό και ακτιβιστή Gürkan Ozturan. Αυτή η συνέντευξη μεταδόθηκε την εβδομάδα της 22-28 Οκτωβρίου 2015. Μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε το podcast της συνέντευξης εδώ.

ΜΝ: Μαζί μας σήμερα στην εκπομπή μας είναι ο Gürkan Ozturan, δημοσιογράφος, μπλόγκερ, ακαδημαϊκός και ακτιβιστής από την Τουρκία, ο οποίος θα μας μιλήσει για τις τελευταίες εξελίξεις στην γείτονα χώρα όσον αφορά την τρομοκρατία, την τωρινή πολιτική κατάσταση, το προσφυγικό ζήτημα, τον πόλεμο στη Συρία και άλλα επίκαιρα θέματα. Gürkan, ευχαριστούμε που είσαστε μαζί μας σήμερα.

GO: Εγώ σας ευχαριστώ.

MN: Έχουμε βέβαια πολλά να συζητήσουμε σήμερα, αλλά ας ξεκινήσουμε με την πρόσφατη βομβιστική επίθεση σε μία ειρηνική διαδήλωση σε κεντρική πλατεία της Άγκυρας. Πείτε μας για την διαδήλωση που είχε διοργανωθεί, για το τι έγινε και πως αντέδρασαν οι Τουρκικές αρχές, και για το ποιοι πιστεύετε ότι βρίσκονται πίσω από αυτή την επίθεση.

Continue reading

Oct 15

Συνέντευξη για το «Διάλογος» στο GreekTV.com!

GreekTV-logoΔιαβάστε την πρόσφατη συνέντευξη της ενημερωτικής ιστοσελίδας GreekTV.com που είναι αφιερωμένη στο «Διάλογος» και στον παραγωγό και παρουσιαστή της εκπομπής Μιχάλη Νευραδάκη! Σε αυτή τη συνέντευξη, ο Νευραδάκης μιλάει για την έμπνευση του να ξεκινήσει την εκπομπή το 2010, για την φιλοσοφία που οδηγεί την εκπομπή, την χρήση νέων τεχνολογιών για την μετάδοση και διάδοση των εκπομπών, και για ενδιαφέρουσες στιγμές από το παρελθόν της εκπομπής.

Βρείτε αυτή τη συνέντευξη (στα Αγγλικά) εδώ: http://greektv.com/qa-with-michael-nevradakis/.

Oct 15

Η συνέντευξη της καθηγήτριας Déborah Berman-Santana για την κρίση χρέους του Πουέρτο Ρίκο, στο freepen.gr

freepenΗ πρόσφατη ραδιοφωνική μας συνέντευξη με την επίτιμη καθηγήτρια Déborah Berman-Santana του πανεπιστημίου Mills στην Καλιφόρνια για την κρίση χρέους που βιώνει το Πουέρτο Ρίκο και τις πολλές ομοιότητες με την Ελληνική οικονομική κρίση, έχει δημοσιευθεί στην Ελληνική ενημερωτική ιστοσελίδα freepen.gr!

Διαβάστε αυτή την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη εδώ: http://www.freepen.gr/2015/10/blog-post_969.html.

Oct 08

Αυτή την εβδομάδα: Συνέντευξη με την καθηγήτρια Déborah Berman-Santana για την κρίση στο Πουέρτο Ρίκο και τις ομοιότητες με την Ελλάδα

deborah1Αυτή την εβδομάδα στην εκπομπή μας, θα παρουσιάσουμε μία αποκλειστική και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη που δεν θα θέλατε να χάσετε, με την Déborah Berman-Santana, επίτιμη καθηγήτρια αποικιακών σπουδών και γεωγραφίας στο πανεπιστήμιο Mills College της Καλιφόρνια.

Η Berman-Santana κατάγεται από το Πουέρτο Ρίκο, και θα μας μιλήσει για την οικονομική κρίση που βιώνει αυτό το καιρό η πατρίδα της και για τις πάρα πολλές ομοιότητες που υπάρχουν με την περίπτωση της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα τον παρόμοιο τρόπο που αντιμετωπίζεται η κρίση με την εφαρμογή μέτρων λιτότητας, περικοπών, ιδιωτικοποιήσεων, και την εξουσιοδότηση τεχνοκρατών για να λάβουν σημαντικές πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις. Η Berman-Santana θα μας μιλήσει επίσης για την μακρά ιστορία αποικιοκρατίας στο Πουέρτο Ρίκο και πως η σημερινή κρίση σχετίζεται με αυτή την ιστορία, για το πως ο λαός του Πουέρτο Ρίκο αντιδρά στην κρίση, και τις δικές της σκέψεις για την κρίση στην Ελλάδα και μερικά λόγια για το δικό της προσωπικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, την Ελληνική γλώσσα και τον Ελληνικό πολιτισμό.

Ακούστε αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, καθώς και τον δικό μας σχολιασμό της επικαιρότητας, αυτή την εβδομάδα αποκλειστικά στις μεταδόσεις του «Διάλογος»!

May 17

Το κείμενο της συνέντευξης μας με την Irene Archos του Greekamericangirl.com

greekamericangirl2Ακολουθεί το κείμενο της ραδιοφωνικής μας συνέντευξης με την Ελληνοαμερικανίδα δημοσιογράφο και καθηγήτρια Irene Archos, ιδρύτρια της γνωστής ιστοσελίδας Greekamericangirl.com, η οποία μας μίλησε για θέματα που αφορούν την Ελληνική διασπορά και τις απανταχού Ελληνίδες. Αυτή η συνέντευξη μεταδόθηκε την εβδομάδα της 7-13 Μαΐου 2015. Μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε το podcast της συνέντευξης εδώ.

ΜΝ: Μαζί μας σήμερα στο Διάλογος Radio για την συνέντευξη της εβδομάδας, για την δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου 2015, είναι η Ελληνοαμερικανίδα δημοσιογράφος και μπλόγκερ Irene Archos. Η Irene έχει δημιουργήσει το πολύ γνωστό μπλόγκ Greek-American Girl, ήταν για πολλά χρόνια δασκάλα στα δημόσια σχολεία της Νέας Υόρκης, και είναι πλέον καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Nassau Community College της Νέας Υόρκης. Irene, καλωσορίσατε στην εκπομπή μας σήμερα.

ΕΑ: Ευχαριστώ Μιχάλη, είναι μεγάλη τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα στην εκπομπή σας.

Continue reading

May 14

Αυτή την εβδομάδα: Συνέντευξη με τον επιστήμονα και συγγραφέα Mark Crispin Miller

markcrispinmiller5Αυτή την εβδομάδα στην εκπομπή μας, θα παρουσιάσουμε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον επιστήμονα και συγγραφέα Mark Crispin Miller του πανεπιστημίου New York University της Νέας Υόρκης. Ο Miller είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, με τίτλους όπως το “Boxed In: The Culture of TV,” “Cruel and Unusual: Bush and Cheney’s New World Order,” και “Fooled Again: The Real Case for Electoral Reform”, και στην συνέντευξη που θα παρουσιάσουμε, θα μας μιλήσει για την παγκόσμια εξάπλωση του νεοφιλελευθερισμού και τις επιπτώσεις για τη δημοκρατία, τις εκλογές, την παιδεία, και την ελευθερία του τύπου και τις έκφρασης στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ελλάδα, και παγκοσμίως. Επίσης, θα μας μιλήσει για τη νέα σειρά βιβλίων “Forbidden Bookshelf”, για την οποία είναι συντάκτης, και που αποτελείται από βιβλία που αφορούν σημαντικά πολιτικά, οικονομικά, και στρατιωτικά ζητήματα και που στο παρελθόν έχουν στοχοποιηθεί για λογοκρισία ή απαγόρευση.

mosholiouΕπίσης, θα μεταδώσουμε τον καθιερωμένο μας σχολιασμό της επικαιρότητας και την απάντηση μας σε όσους επικρίνουν αυτούς που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στις περισσότερες μεταδόσεις μας θα παρουσιάσουμε ειδικό μουσικό αφιέρωμα για τη Βίκη Μοσχολιού. Σημειώνουμε πως αυτή την εβδομάδα το πρόγραμμα των Ελληνόφωνων μεταδόσεων μας ξεκινάει την Παρασκευή 14/5 αντί για την Πέμπτη 13/5.

Συντονιστείτε για όλα αυτά και πολλά άλλα, αυτή την εβδομάδα αποκλειστικά στο «Διάλογος»!