Το κείμενο της συνέντευξης μας με τον Bill Kalivas για αεροπορικά θέματα

ohareΑκολουθεί το κείμενο της ραδιοφωνικής μας συνέντευξης με τον Ελληνοαμερικανό ειδικό για θέματα αεροπλοΐας και τουρισμού Bill Kalivas. Αυτή η συνέντευξη μεταδόθηκε την εβδομάδα της 15-21 Οκτωβρίου 2015. Μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε το podcast της συνέντευξης εδώ.

ΜΝ: Μαζί μας σήμερα στο Διάλογος Radio για την συνέντευξη της εβδομάδας είναι ο ειδικός για θέματα αεροπλοΐας και τουρισμού Bill Kalivas, ο οποίος επίσης έχει ξεκινήσει νέα διαδικτυακή καμπάνια για να προγραμματιστούν περισσότερες απευθείας πτήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Ελλάδα. Bill, ευχαριστούμε που είσαστε μαζί μας σήμερα.

BK: Η χαρά είναι δική μου.

ΜΝ: Για να ξεκινήσουμε, πείτε μας λίγα λόγια για την πρωτοβουλία σας να προγραμματιστούν περισσότερες απευθείας πτήσεις από την Βόρεια Αμερική προς την Ελλάδα, και πείτε μας επίσης ποια πόλη στις Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύετε ότι θα ήταν η καταλληλότερη για την έναρξη νέων πτήσεων προς την Ελλάδα.


BK: Πιστεύω πως η καλύτερη πόλη θα ήταν το Σικάγο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό. Υπάρχει καταρχήν μεγάλη Ελληνική κοινότητα στο Σικάγο, είναι κόμβος για πολλές αεροπορικές εταιρίες, προσφέρει εναλλακτικές συνδέσεις με άλλες πόλεις σε σχέση με τα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης, και υπάρχουν δύο αεροπορικές εταιρίες που κυριαρχούν στην αγορά του Σικάγο και βρίσκονται σε σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ τους, και συνεπώς όποια εταιρεία προγραμμάτιζε πτήση για την Ελλάδα θα είχε ένα επιπλέον πλεονέκτημα.

Όσον αφορά την καμπάνια μας, έχουμε μιλήσει με υπαλλήλους των αεροπορικών εταιρειών, έχουμε ανεβάσει διάφορα βίντεο στο Youtube, έχουμε ετοιμάσει διάφορα διαφημιστικά είδη που τα μοιράζουμε στους ταξιδιώτες και στην Ελληνική κοινότητα, και εξετάζουμε και άλλους τρόπους να προωθήσουμε την καμπάνια μας.

MN: Κατά την γνώμη σας, γιατί δεν έχουν προγραμματιστεί περισσότερες πτήσεις από τις Αμερικάνικες αεροπορικές εταιρίες προς την Ελλάδα;

BK: Ένας λόγος είναι επειδή τα εισιτήρια από τη Νέα Υόρκη είναι φτηνά, και όλα στην αγορά ξεκινούν από το τι γίνεται στη Νέα Υόρκη. Η Νέα Υόρκη είναι η μεγαλύτερη αεροπορική αγορά, και το πρόβλημα είναι ότι παλαιότερα υπήρχε ανταγωνισμός από διάφορες φτηνές εταιρίες charter, ενώ από τη Νέα Υόρκη υπάρχουν επίσης πολλές επιλογές για να πετάξεις προς την Αθήνα μέσω άλλων προορισμών, ενώ σε άλλες πόλεις οι διασυνδέσεις είναι πιο περιορισμένες. Για παράδειγμα, από το Σαν Φρανσίσκο δεν μπορείς να πετάξεις μέσω Μόσχας, ενώ από το Σικάγο, δεν μπορείς να πετάξεις μέσω του Καΐρου. Από τη Νέα Υόρκη όμως υπάρχουν όλες οι επιλογές, και αυτό επηρεάζει τις τιμές. Οι ταξιδιώτες είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν με ενδιάμεσο προορισμό αντί να προτιμήσουν απευθείας πτήση για να γλυτώσουν $120. Αυτό όμως δεν θα ήταν πρόβλημα για τις αεροπορικές εταιρίες αν έβαζαν πτήση από άλλες πιο δυτικές πόλεις της Αμερικής.

MN: Είμαστε στον αέρα με τον Bill Kalivas, ειδικός για θέματα αεροπλοΐας, εδώ στο Διάλογος Radio για την συνέντευξη της εβδομάδας, και Bill, το καλοκαίρι που πέρασε, μία νέα αεροπορική εταιρεία, η SkyGreece, ξεκίνησε νέα απευθείας δρομολόγια από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Καναδά προς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Όμως, αυτό το εγχείρημα είχε άδοξο τέλος, καθώς κατέληξε σε μεγάλο φιάσκο. Πείτε μας τους λόγους για τους οποίους πιστεύετε ότι απέτυχε η SkyGreece.

BK: Όντως αυτή η εταιρεία αντιμετώπισε προβλήματα. Υπήρχε μία περίπτωση όπου σε πτήση της SkyGreece προέκυψε πρόβλημα με τις μάσκες οξυγόνου και την συμπίεση στο αεροσκάφος. Υπήρχαν άλλα παρόμοια περιστατικά επίσης. Και δυστυχώς η εταιρεία δεν χειρίστηκε αυτά τα προβλήματα με το σωστό τρόπο, ενώ η επικοινωνιακή πολιτική της εταιρείας δεν ήταν αποτελεσματική. Το άλλο πρόβλημα ήταν ότι τα σχέδια αυτής της εταιρείας ήταν υπερβολικά αισιόδοξα σε σχέση με τις πραγματικές δυνατότητες της. Είχαν μόνο ένα δικό τους αεροσκάφος, ενώ είχαν νοικιάσει άλλο ένα αεροσκάφος από εταιρεία της Βουλγαρίας. Ήταν απλά αδύνατον να καλύψουν όλους αυτούς τους προορισμούς, δηλαδή το Τορόντο, την Αθήνα, το Μόντρεαλ, το Ζάγκρεμπ, τη Θεσσαλονίκη και τη Νέα Υόρκη, με δύο αεροσκάφη. Δεν είναι εφικτό.

MN: Πάντως, προκαλεί ενδιαφέρον το γεγονός ότι η SkyGreece ήταν η πρώτη αεροπορική εταιρεία που έχει προγραμματίσει απευθείας πτήσεις από τη Βόρεια Αμερική προς τη Θεσσαλονίκη. Πιστεύετε ότι υπάρχει ζήτηση για να προσφέρει άλλη εταιρεία μελλοντικά απευθείας πτήσεις προς τη Θεσσαλονίκη;

BK: Θα έλεγα πως ναι, υπάρχει αρκετά μεγάλη ζήτηση για εποχιακές πτήσεις από τη Βόρεια Αμερική προς τη Θεσσαλονίκη. Δεν πιστεύω ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτό το δρομολόγιο όλο το χρόνο, αλλά σίγουρα σαν εποχιακό δρομολόγιο θα μπορούσε να πετύχει. Όσο για την Αθήνα, θα μπορούσαν να υπάρξουν προγραμματισμένες πτήσεις 2-3 φορές την εβδομάδα κατά την χειμερινή περίοδο, πιστεύω ότι υπάρχει αρκετή ζήτηση.

MN: Κατά την άποψη σας, γιατί δεν έχει ξεκινήσει η Aegean, η οποία μάλιστα είναι μέλος της Star Alliance, δικές της απευθείας πτήσεις προς τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία ή την Αφρική;

BK: Νομίζω πως είναι ευχαριστημένοι από τις αποδόσεις των δρομολογίων τους προς την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Είναι μία κατάσταση παρόμοια με την περίπτωση της εταιρείας Alaska Airlines στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία είναι εταιρεία που δεν έχει αγοράσει μεγάλα αεροπλάνα που θα μπορούσαν να εκτελέσουν μακρινές πτήσεις. Νομίζω πως η Aegean λειτουργεί με την ίδια φιλοσοφία και δεν νομίζω ότι έχουν σκοπό να εντάξουν στα δρομολόγια τους μακρινές πτήσεις.

MN: Είμαστε στον αέρα με τον Bill Kalivas, ειδικός για θέματα αεροπλοΐας, εδώ στο Διάλογος Radio για την συνέντευξη της εβδομάδας, και Bill, κοιτώντας την εγχώρια αεροπορική αγορά της Ελλάδας, η Aegean κατέχει σχεδόν μονοπωλιακή θέση στην Ελληνική αγορά, με ελάχιστους ανταγωνιστές μόνο σε ορισμένα δρομολόγια εσωτερικού. Πιστεύετε ότι αυτή η κατάσταση είναι καλή για τους Έλληνες ταξιδιώτες, και επίσης, πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης της εγχώριας αγοράς στην Ελλάδα;

BK: Όντως υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης καθώς υπάρχουν κάποια κενά στην αγορά. Για παράδειγμα, η Καστοριά έχει μόνο μία ή δύο πτήσεις την εβδομάδα με την Astra Airlines. Υπάρχει άλλο μεγάλο κενό στις πτήσεις προς τα Γιάννενα. Υπάρχει μία πτήση νωρίς το πρωί, πριν φτάσουν στην Ελλάδα οι πτήσεις από τη Βόρεια Αμερική, και μετά το επόμενο δρομολόγιο είναι το βράδυ. Πιστεύω ότι στην περίοδο αιχμής θα μπορούσαν να εντάξουν περισσότερες πτήσεις προς τα Γιάννενα. Το ίδιο ισχύει για την Χίο. Στην περίπτωση της Σιτίας, κτίζεται αυτή την εποχή μία νέα μεγάλη και πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή, και ενώ αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πολλές πτήσεις προς την Σιτία, αυτό θα πρέπει να αλλάξει μελλοντικά.

MN: Ποιοι πιστεύετε ότι είναι οι αεροπορικοί προορισμοί στην Ελλάδα που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης στο μέλλον;

BK: Η Θεσσαλονίκη έχει κάποιες προοπτικές, όπως επίσης και η Καλαμάτα. Αυτό που πρέπει να πω για την Καλαμάτα είναι ότι έχουν εκθεσιακά κέντρα και γκόλφ, κάτι όμως που δεν έχει γίνει ακόμα ευρέως γνωστό στο εξωτερικό. Πολλά επαγγελματικά συνέδρια αποφεύγουν την Ελλάδα γιατί πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν τέτοιες εγκαταστάσεις στην χώρα. Οπότε υπάρχουν προοπτικές να αναπτυχθεί η Καλαμάτα μελλοντικά σαν προορισμός. Υπάρχει επίσης και ο Βόλος. Είναι μία περίεργη κατάσταση εκεί, καθώς ο Βόλος βρίσκεται ανάμεσα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Και όμως, είναι κοντά στην Λάρισα, κοντά στα Μετέωρα, και επίσης κοντά στη Σκιάθο και στη Σκόπελο. Και όμως, δεν υπάρχουν κανονικές προγραμματισμένες πτήσεις για τον Βόλο, ούτε πτήσεις εσωτερικού. Υπάρχουν μόνο εποχιακά charter.

MN: Πέραν από την σύμβαση που υπάρχει για την εκμετάλλευση του διεθνούς αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, πιστεύετε ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει δευτερεύον αεροδρόμιο στην περιοχή της Αθήνας, όπως γίνεται σε πολλές άλλες πόλεις, και πιστεύετε ότι το Ελληνικό θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει με αυτό το τρόπο;

BK: Δυστυχώς πιστεύω ότι έχει διαγραφεί το Ελληνικό. Δεν νομίζω ότι θα λειτουργήσει ξανά σαν αεροδρόμιο. Βρίσκεται σε πολύ καλή τοποθεσία αλλά δεν νομίζω ότι θα δούμε αεροδρόμιο να λειτουργεί εκεί.

MN: Στις αναλύσεις σας, πολλές φορές εντοπίζετε εξελίξεις στην αεροπορική αγορά και πως μπορούν ενδεχομένως να επηρεάσουν τους ταξιδιώτες που σκέφτονται να επισκεφτούν την Ελλάδα. Για παράδειγμα, γράψατε πρόσφατα για το πως ένα νέο δρομολόγιο των Τουρκικών Αερογραμμών από την Κωνσταντινούπολη για το Ντούρμπαν μπορεί να επωφελήσει τους Έλληνες της Νότιας Αφρικής, ενώ επίσης γράψατε για την ακύρωση του δρομολογίου Φιλαδέλφεια-Τελ Αβίβ και πως αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις όσον αφορά την διαθεσιμότητα εισιτηρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Ελλάδα. Ποιες άλλες εξελίξεις υπάρχουν αυτό το καιρό που μπορούν να επηρεάσουν τους ταξιδιώτες που πηγαίνουν στην Ελλάδα;

BK: Η πραγματικότητα είναι ότι από τις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν μόνο δύο απευθείας δρομολόγια προς την Ελλάδα αλλά ο αριθμός των επιβατών έχει αυξηθεί. Υπάρχει ανάλογο πρόβλημα με την Ανατολική Ευρώπη. Μάλιστα, η SkyGreece επιχείρησε να μπει σε αυτό το κομμάτι της αγοράς και να εκμεταλλευθεί το γεγονός ότι δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις για την Ουγγαρία. Δυστυχώς τα τελευταία 2-3 χρόνια οι αεροπορικές εταιρίες των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειες τους στα δρομολόγια του Παρισιού, του Λονδίνου και της Φρανκφούρτης. Ας έχουμε υπόψιν το γεγονός ότι όταν έκλεισε η Hellenic Imperial, η Continental δεν επαναλειτούργησε το δρομολόγιο της προς την Αθήνα, ενώ η Delta δεν επαναλειτούργησε το δρομολόγιο της από την Ατλάντα. Οπότε υπάρχουν λιγότερες πτήσεις προς την Ελλάδα, δεν υπάρχουν πτήσεις προς την Ουγγαρία, η Delta εγκατέλειψε την αγορά της Ρουμανίας πριν μερικά χρόνια, ενώ η εταιρεία LOT της Πολωνίας σταμάτησε της πτήσεις της από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς τη Κρακοβία. Οπότε υπάρχουν όλοι αυτοί οι προορισμοί της Ανατολικής Ευρώπης που συναγωνίζονται με τους προορισμούς της Ελλάδας για τις διαθέσιμες θέσεις στις υπερατλαντικές πτήσεις.

MN: Είμαστε στον αέρα με τον Bill Kalivas, ειδικός για θέματα αεροπλοΐας, εδώ στο Διάλογος Radio για την συνέντευξη της εβδομάδας, και Bill, όταν πρωτολειτούργησε ο διεθνές αερολιμένας Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα πριν από 14 χρόνια, ακούστηκε ότι το αεροδρόμιο είχε τα περιθώρια να εξυπηρετήσει μελλοντικά έως και 50 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί αύξηση στο αριθμό των επιβατών, ο αριθμός ακόμα κυμαίνεται γύρω στα 17 εκατομμύρια ετησίως. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να έρθουν περισσότεροι επιβάτες στην Αθήνα και στην Ελλάδα γενικότερα;

BK: Μία ιδέα θα ήταν να κάνει η Ελλάδα αυτό που έχει κάνει η Γαλλία. Οι Γάλλοι διαπίστωσαν ότι ο Φεβρουάριος ήταν ο μήνας με την μικρότερη τουριστική και επιβατική κίνηση, και αυτό που έκαναν για εκείνη την εποχή ήταν να δώσουν κίνητρα στους ξενοδόχους για να φέρουν στην χώρα τουρίστες που ενδιαφέρονται για την κουζίνα της Γαλλίας και για τα μουσεία. Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να κάνει κάτι παρόμοιο, γιατί δεν χρειάζεται να υπάρχει καλοκαιρινός καιρός για να κάνεις αυτά τα πράγματα στην Ελλάδα.

MN: Έχοντας μιλήσει για τα περιθώρια που υπάρχουν για την έναρξη νέων δρομολογίων προς την Ελλάδα από τη Βόρεια Αμερική, πιστεύετε ότι υπάρχουν επίσης περιθώρια από προορισμούς της Αυστραλίας, της Ασίας ή την Αφρική για την διεξαγωγή κανονικών δρομολογίων;

BK: Θα έλεγα πως ναι, υπάρχουν περιθώρια. Ίσως όχι καθημερινές πτήσεις, αλλά σίγουρα κανονικά προγραμματισμένα δρομολόγια. Όσον αφορά την Ασία, η Αθήνα έχει μεγάλη κοινότητα Φιλιππινέζων που ταξιδεύει συχνά από και προς την χώρα τους. Όμως, η μοναδική πτήση που υπάρχει από την Αθήνα για την Ασία είναι με την Air China και είναι πολύ περίπλοκη, καθώς ταξιδεύει από το Πεκίνο προς το Μόναχο, από το Μόναχο στην Αθήνα, μετά πίσω στο Μόναχο και από εκεί επιστρέφει στο Πεκίνο, οπότε απαιτεί πάρα πολλές ώρες να ταξιδέψει κάποιος στις Φιλιππίνες από την Αθήνα με αυτό το δρομολόγιο. Εδώ πιστεύω ότι χρειάζεται μία πτήση. Άλλες καλές περιπτώσεις είναι η Ινδία και η Σρι Λάνκα, όπου έχει σταθεροποιηθεί η πολιτική κατάσταση τα τελευταία χρόνια. Όσον αφορά την Αφρική, παραμένει ερωτηματικό το γεγονός ότι δεν υπάρχουν καλές διασυνδέσεις από την Ελλάδα, παρά ίσως μόνο μέσω της Τουρκίας. Δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις προς τη Νότια Αφρική, ούτε για την Αιθιοπία. Θα περίμενε κανείς ότι είτε η Aegean, είτε η Ethiopian Airlines θα έβαζαν δρομολόγιο από την Αθήνα προς το Αντίς Αμπέμπα, που είναι ένα ταξίδι διάρκειας τεσσάρων ωρών. Δεν χρειάζεται μεγάλο αεροπλάνο και θα μπορούσαν να γίνουν οι διασυνδέσεις για Νότια Αφρική μέσω Αιθιοπίας. Και όμως κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.

MN: Κλείνοντας, που μπορούν οι ακροατές μας να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για την διαδικτυακή καμπάνια σας να προγραμματιστούν περισσότερες απευθείας πτήσεις από τη Βόρεια Αμερική προς την Ελλάδα, αλλά και να διαβάσουν οι ακροατές μας τις καθημερινές σας αναλύσεις;

BK: Ανεβάζω τις αναλύσεις μου καθημερινά πριν πάω στη δουλειά, με βάση τις ειδήσεις που λαμβάνω από τις ίδιες τις εταιρείες και από άλλες πηγές. Η σελίδα είναι facebook.com/ ord ath nonstop, και εκεί θα βρείτε όλες τις ειδήσεις που ανεβάζω.

MN: Λοιπόν Bill, ευχαριστούμε πολύ που πήρατε το χρόνο να μας μιλήσετε σήμερα και για την πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση σας.

BK: Εγώ σας ευχαριστώ.

Ζητούμε συγνώμη για τυχόν λάθη που έγιναν κατά τη διάρκεια απομαγνητοφώνησης της συνέντευξης.

print

Comments are closed.