Το σχόλιο του «Διάλογος» για την επέτειο του «όχι»

SholioebdomadasΤου Μιχάλη Νευραδάκη

Στις 28 Οκτωβρίου, οι Έλληνες θα γιορτάσουν την επέτειο του μεγάλου «όχι» και την άρνηση της Ελλάδας να επιτρέψει στα Ιταλικά στρατεύματα να περάσουν από την χώρα. Ένα όχι που έχει παρουσιαστεί στην ιστορία ως ένα δείγμα της μεγάλης αντίστασης των Ελλήνων κατά των Ναζί, παρά το γεγονός ότι προήλθε από την εξίσου φασιστική, αυταρχική κυβέρνηση του Μεταξά.

Σήμερα, η λέξη «όχι» έχει ξεφτιλιστεί. Μετά το υποτιθέμενο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, ένα δημοψήφισμα χωρίς ξεκάθαρο ερώτημα και που, παρά το 62% του «όχι», δεν είχε ξεκάθαρο μήνυμα από τους ψηφοφόρους, όπως φάνηκε στη συνέχεια, είδαμε ακόμα και αυτό το «όχι» να μετατρέπεται πολύ γρήγορα σε «ναι»… ναι, ναι, NAI σε όλα, σε ακόμα σκληρότερα μέτρα από αυτά που απορρίφθηκαν στο δημοψήφισμα. Και σε αντίθεση με το 1940, εθνική αξιοπρέπεια και, θα έλεγα, εθνική συνείδηση με την καλή του έννοια δεν υπάρχει πλέον στην Ελλάδα.

Το βράδυ της 5ης Ιουλίου ήξερε ο κόσμος να βγει στους δρόμους και στις πλατείες να γιορτάσει αυτό το νέο, ιστορικό όχι. Εορτασμοί που κατά τη γνώμη μου τότε ήταν πρόωροι καθώς η κυβέρνησης της πρώτης φοράς φασιστεράς έδειχνε ότι πήγαινε ολοταχώς προς το ξεπούλημα του αποτελέσματος, μία άποψη που διατύπωσα σε τέσσερα ξεχωριστά άρθρα μου που έγραψα στις μέρες πριν και μετά το δημοψήφισμα και που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο.

Τότε όμως ήμουν «κακός». «Κακός» επειδή δεν συμμετείχα και εγώ στους πανηγυρισμούς για το όχι. «Κακός» επειδή δεν δόξαζα τον ήρωα Τσίπρα, τον ήρωα Βαρουφάκη, την ηρωίδα Κωνσταντοπούλου. «Κακός» επειδή έβλεπα την ωμή αλήθεια: ότι αυτή η κυβέρνηση καθόταν και έστηνε μεγάλο σόου διαπραγμάτευσης με την τρόικα, που η ίδια κυβέρνηση τους μετονόμασε σε «θεσμούς», αντί να λέει η κυβέρνηση ένα ξεκάθαρο «όχι» στους εκβιασμούς της τρόικας και να ετοιμάζεται η ίδια να βγάλει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήμουν «κακός» επειδή είχα δει την πρώτη φορά φασιστερά να συνεχίζει τα μέτρα λιτότητας των προηγούμενων κυβερνήσεων, να λέει ότι δεν θα περάσει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και μετά να κάνει ακριβώς αυτό για να πληρώσει το ΔΝΤ, να ψηφίζει τον Παυλόπουλο πρόεδρο και να μας λέει ότι ο ΕΝΦΙΑ που ήταν αντισυνταγματικός και που θα τον καταργούσε, ήταν ξαφνικά «πατριωτικό καθήκον» να πληρωθεί. Και, για να γίνω ακόμα πιο κακός, θα σας θυμίσω ότι στα περισσότερα από αυτά ψήφισαν ναι και τα μέλη της Λαϊκής Ενότητας, που τώρα πουλάνε υποτιθέμενη αντίσταση σε ηλίθιους.

Τι έχουμε να περιμένουμε τώρα από την τέως κυβέρνηση του «όχι», μετά την ψήφιση του λιγονομοσχεδίου… συγνώμη, πολυνομοσχεδίου; Θα σας πω, και ας γίνω ακόμα πιο «κακός». Κατάργηση της κατώτατης σύνταξης, επιβολή ΕΝΦΙΑ από το πρώτο ευρώ, αύξηση του επιτοκίου για όσους εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κατάργηση των φοροαπαλλαγών των αγροτών, ουσιαστική κατάργηση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, υποχρεωτική μηνιαία εισφορά €100 για τους ελεύθερους επαγγελματίες, και κατάσχεση της πρώτης κατοικίας με ηλεκτρονικές διαδικασίες είναι απλά μερικά από τα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνησης της δεύτερης φοράς φασιστεράς πλέον, του «ομορφούλη» και «αγωνιστή» και «τίμιου» Τσίπρα και του πατριώτη Καμμένου του αναγκαίου κακού, συγνώμη, καλού. Αλλά μην ανησυχείτε. Η τέως ηρωίδα Λούκα Κατσέλη μας καθησυχάζει, δηλώνοντας ότι οι κατασχέσεις κατοικιών θα εφαρμοστούν μόνο για τους κακοπληρωτές, αυτοί δηλαδή που θα είναι «μη συνεργάσιμοι» με τις τράπεζες.

Η ίδια κυβέρνηση που πριν το Ιανουάριο θα «τσάκιζε» τους ολιγάρχες, ετοιμάζεται επίσης να πουλήσει μονάχα τέσσερις άδειες για πανελλαδικά τηλεοπτικά κανάλια, κάτι που σημαίνει ότι μόνο οι πιο βαθιές τσέπες θα μπορούν να τις αποκτήσουν, ενώ ετοιμάζεται το ίδιο και για το ραδιόφωνο. Αν σε λίγους μήνες εσείς που ακούτε την εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή του Διάλογος στο Κρήτη FM, στο Ράδιο Όλυμπος και στο Star Radio Δωδεκανήσου δεν θα μας ακούτε πια, αυτός πιθανόν θα είναι ο λόγος.

Η κυβέρνηση της δεύτερης φοράς φασιστεράς και της παρακμής λέει ότι με αυτά τα μέτρα θα είμαστε κοντά στην «ανάπτυξη», αυτή η ανάπτυξη που από το 2011 και έπειτα όλο επιστρέφει αλλά ουδέποτε έχει εμφανιστεί. Γι’ αυτό προφανώς ετοιμάζεται το ξεπούλημα 14 κερδοφόρων αεροδρομίων του δημοσίου. Γιατί έτσι βοηθάς την ανάπτυξη. Γι’ αυτό ετοιμάζεται το ξεπούλημα του μεγαλύτερου λιμανιού της Ευρώπης. Γιατί έτσι φέρνεις την ανάπτυξη. Γι’ αυτό καταργούνται τα περίπτερα. Γιατί έτσι θα έρθει η ανάπτυξη, και γιατί όπως γνωρίζουμε, οι περιπτεράδες είναι αυτοί που είναι το τελευταίο εμπόδιο στο δρόμο της Ελλάδας προς την πολυπόθητη ανάπτυξη και, πάνω από όλα, «Ευρωπαϊκή προοπτική». Μία Ευρωπαϊκή προοπτική που θα μας επιτρέπει να ταξιδεύουμε από αεροδρόμια που τα χειρίζονται Γερμανοί την ίδια στιγμή που στην ίδια τη Γερμανία και σε χώρες όπως τις Ηνωμένες Πολιτείες τα αεροδρόμια παραμένουν σε δημόσια χέρια, όπως και τα δίκτυα ύδρευσης, όπως και οι αυτοκινητόδρομοι, όπως και τα λιμάνια. Μία Ευρωπαϊκή προοπτική που θα μας επιτρέπει να αγοράζουμε τα τσιγάρα μας, τις σοκολάτες μας και το νεράκι μας πολιτισμένα και Ευρωπαϊκά, από τα Lidl αντί από τα περίπτερα. Και εν το μεταξύ, έχουμε βολευτές όπως την Εύη Καρακώστα, που ψηφίζουν ναι, ναι, ΝΑΙ σε όλα στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των λιμανιών, και μετά έχουν και το απίστευτο θράσος να κατεβαίνουν στους δρόμους και να παίρνουν μέρος στις διαδηλώσεις εναντίων του ξεπουλήματος των λιμανιών. Γιατί η σχιζοφρένεια τους δεν έχει όρια, μία σχιζοφρένεια που έχει εκδηλωθεί με πολλούς και διάφορους τρόπους, όπως την τοποθέτηση του Τούρκογλου ως γραμματέας της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας, ή τις αλλαγές στην ιστοσελίδα της Βουλής από το Νίκο Βούτση, ο οποίος αφαίρεσε κάθε αναφορά συμμετοχής του στην επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους και στην εξεταστική για την υπόθεση Mizens, συγνώμη, Ζίμενς, ή τον κατά τα άλλα μαχητικό υπουργό οικονομίας Ασταθάκη, ο οποίος λέει ότι «ξέχασε» να δηλώσει ένα εκατομμύριο ευρώ στο πόθεν έσχες του 2012. Να τον χαίρεστε εσείς που μας ακούτε στην Κρήτη, στα όμορφα Χανιά, που τον ψηφίσατε και τον ξαναψηφίσατε.

Έτσι τώρα έχουμε τον Μοσκοβισί να κουνάει το δαχτυλάκι του προς τους Έλληνες, δηλώνοντας ότι δεν θα γίνει καμία συζήτηση για το χρέος, το ίδιο χρέος που είναι παράνομο και επαχθές, μέχρι να ψηφίσει η Ελλάδα τα προαπαιτούμενα, προσθέτοντας ότι το 80% των Ελλήνων θέλει ευρώ, παίρνοντας αυτό το νούμερο από τις εντελώς στημένες και αναξιόπιστες δημοσκοπήσεις που όμως όπως βλέπετε χρησιμοποιούνται σαν όπλο. Και έχουμε επίσης την Μέρκελ, που από την χρυσή πολυθρόνα του σουλτάνου Ερντογάν στην Τουρκία πρότεινε κοινές περιπολίες της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Αιγαίο, για τους πρόσφυγες, τους ίδιους πρόσφυγες που η υποψήφια για βραβείο Νόμπελ Μέρκελ φιλοξενεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου στη Γερμανία.

Αν έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί το δημόσιο στην Ελλάδα δεν λειτουργεί, γιατί τα πανεπιστήμια σαπίζουν, γιατί τόσα δημόσια έργα είναι παρατημένα, γιατί δεν έχουν δοθεί άδειες στα κανάλια για 25 χρόνια τώρα, γιατί έχει καταστραφεί η αγροτική παραγωγή, γιατί τα σχολεία στην Ελλάδα λειτουργούν με τη μέθοδο της παπαγαλίας και γιατί διδάσκουν δύο ξένες γλώσσες την ίδια στιγμή που σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες δεν υποχρεώνονται να μάθουν καμία, γιατί το παραδικαστικό σύστημα λειτουργεί όπως λειτουργεί, η γιατί το δημόσιο συνεχώς βάζει εμπόδια σε νέες καινοτομίες και επιχειρηματικές προσπάθειες, οι λόγοι είναι οι ίδιοι με τους λόγους για τους οποίους πάνε να κλείσουν τα περίπτερα και τα φαρμακεία και να πουλήσουν το νερό, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια. Γιατί έτσι ακριβώς το θέλουν οι κατά τα άλλα «πολιτισμένοι» και «καλοί» Ευρωπαίοι και δυτικοί. Για να έχουν την Ελλάδα μία ζωή εξαρτημένη και βυθισμένη στην μετριότητα, για να φεύγουν τα καλύτερα μυαλά της χώρας στο εξωτερικό προς όφελος των ξένων δυνάμεων και οικονομιών, και για να κάνουν κουμάντο στην χώρα οι ξένες πολυεθνικές εταιρίες. Και όσο γίνονται αυτά, η Ισλανδία έχει δικάσει 26 τραπεζίτες σε συνολικά 74 χρόνια φυλάκισης. Δυστυχώς οι Ισλανδοί έχουν απορρίψει την «Ευρωπαϊκή προοπτική». Κρίμα.

Γι’ αυτό λοιπόν θα γίνω για άλλη μία φορά κακός και θα πω το δικό μου όχι. Όχι στο ΜΥΡΙΖΟΑΝΕΛ, στο ΜΠΑΤΣΟΚ, στη Νέα Δικτατορία, στο Πλοκάμι και σε όλα τα μνημονιακά και συστημικά κόμματα ανεξαιρέτως και στους ψηφοφόρους αυτών των κομμάτων, όχι στα λαμόγια, όχι στο βόλεμα, όχι στο παραδικαστικό κύκλωμα, όχι στα σάπια Ελληνικά και ξένα μέσα ανενημέρωσης και στους δημοσιοκάφρους, και όχι στην ευρωλαγνεία, στην ξενομανία, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ.

print

Comments are closed.