Το Σχόλιο της Εβδομάδας: 26 Νοεμβρίου-2 Δεκεμβρίου 2015

SholioebdomadasΤου Μιχάλη Νευραδάκη

Άλλος ένας χρόνος πέρασε, με άλλη μία πορεία από το Πολυτεχνείο στην Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών, για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Αυτή η πορεία έλαβε μέρος για το 42ο συνεχή έτος.

Και όμως, τι ακριβώς τιμούμε κάθε χρόνο στις 17 Νοεμβρίου; Τους αθώους ανθρώπους και αγωνιστές που σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα; Δυστυχώς σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας, και σίγουρα σε πολλές περιπτώσεις στην σύγχρονη Ελληνική ιστορία, έχουν δολοφονηθεί αθώοι άνθρωποι από κυβερνήσεις, στρατούς, και αστυνομικές αρχές, χωρίς να τους τιμάει κανείς. Τότε ίσως θα γιορτάζουμε την πτώση της στρατιωτικής χούντας που ακολούθησε. Αυτό όμως αγνοεί την πικρή πραγματικότητα, ότι πολλούς από τους υποτιθέμενους «ηγέτες» του αγώνα κατά της χούντας έγιναν στη συνέχεια οι διεφθαρμένοι κλεπτοκράτες που οδήγησαν την χώρα στην σημερινή δεινή της κατάσταση. Η πραγματικότητα είναι ότι η δικτατορία της στρατιωτικής χούντας απλά άλλαξε χέρια και μορφή, και τις τελευταίες δεκαετίες έχει μετατραπεί σε μία χούντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωζώνης, του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου, και των ξένων και Ελληνόφωνων τραπεζιτών.

Αυτό όμως που πραγματικά ξεφτίλισε την φετινή επέτειο ήταν η εικόνα των Συριζαίων διαδηλωτών να προστατεύονται από τα ΜΑΤ σε όλη την διάρκεια της πορείας της 17ης Νοεμβρίου. Τα ίδια ΜΑΤ που έχουν διακόψει ουσιαστικά όλες τις ειρηνικές πορείες και συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών, πετώντας δακρυγόνα και χτυπώντας διαδηλωτές, αθώους περαστικούς, και δημοσιογράφους. Τα ίδια ΜΑΤ που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί, πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου, ότι θα τα καταργούσε. Τα ίδια ΜΑΤ που εγώ είδα, με τα δικά μου μάτια, να κάνουν παρέα με κουκουλοφόρους ντυμένους με πολιτικά ρούχα και κρατώντας ρόπαλα, πίσω από την Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών σε πορεία της 17ης Νοεμβρίου πριν από λίγα χρόνια. Αυτά τα ίδια ΜΑΤ προστάτευαν το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ στην φετινή πορεία.

Μπορεί κανείς να διακρίνει τι είναι λάθος με αυτήν την εικόνα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην έχει σκοπό να καταργήσει τα ΜΑΤ, που πλέον προστατεύουν τους ψηφοφόρους του, αλλά τέτοια προστασία δεν φαίνεται πως θα παρέχεται από το κράτος σε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά για τα οποία είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να κατασχεθούν τα σπίτια τους, ύστερα από τα νέα φερόμενα ως «προαπαιτούμενα» που ψήφισε η πάντα αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά από την τελευταία «συμφωνία» της με την τρόικα, μετά από «διαπραγματεύσεις» που ήταν σίγουρα πολύ σκληρές…τόσο σκληρές που δεν θα το πίστευε κανείς! Σύμφωνα με τον αποκαλούμενο ως αριστερό υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, η κυβέρνηση συμφώνησε σε «ό,τι απαιτούσαν» οι δανειστές, για να μπορέσει η κυβέρνηση να λάβει την επόμενη δόση πρέζας…συγνώμη, δανεικών ύψους €2 δισεκατομμυρίων. Όλα αυτά από την ίδια κυβέρνηση της «δεύτερης φοράς φασιστεράς» που είχε υποσχεθεί πως θα προστάτευε τα Ελληνικά νοικοκυριά και δεν θα επέτρεπε τις κατασχέσεις κατοικιών, την ίδια κυβέρνηση που δήλωνε πως το 2015 δεν θα πλήρωνε κανείς ΕΝΦΙΑ, και που είχε υποσχεθεί ότι θα καταργούσε τα μνημόνια με ένα νόμο και ένα άρθρο.

Ας τα συγκρίνουμε αυτά με την «κυβέρνηση Β’» που αναφέραμε στο προηγούμενο σχολιασμό μας, την κυβέρνηση της Ισλανδίας, που πριν από δύο εβδομάδες περίπου ψήφισε καινούριο νόμο που διαγράφει τα στεγαστικά δάνεια για περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά της χώρας, στα πλαίσια της ανασυγκρότησης της δικής τους οικονομίας μετά από το οικονομικό κραχ που υπέστη η χώρα πριν από λίγα χρόνια. Αυτός ο νόμος ψηφίστηκε παρά της αντιδράσεις του Διεθνούς Νομισματικού Σφαγείου…συγνώμη, Ταμείου, του ΟΟΣΑ, και του οίκου ανοχής…συγνώμη και πάλι, οίκου αναξιολόγησης, Standard & Poors. Καθώς η Ισλανδία αντιστέκεται σε αυτή την παγκόσμια συμμορία οικονομικών δολοφόνων ντυμένοι με κοστούμια Armani, η τόooooσο αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας για άλλη μία φορά έχει πει ναι, ναι, ΝΑΙ σε όλα όσα απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ, και το υπόλοιπο εγκληματικό καρτέλ τραπεζιτών και μαφιόζων.

Ωστόσο υπάρχουν καλά νέα! Για τα νοικοκυριά που σύντομα θα χάσουν τις κατοικίες τους και θα βρεθούν στους δρόμους, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Σταματάκη έχει μία πρόταση: οι πολίτες να αφήνουν τα αποφάγια τους δίπλα στους κάδους απορριμάτων, για να μπορούν να τα τρώνε οι φτωχοί.

Αυτά από ένα μέλος του κοινοβουλίου μίας υποτιθέμενης «ριζοσπαστικής» και «αριστερής» κυβέρνηση στην Ελλάδα. Δεν άκουσα καμία πρόταση για την καταπολέμηση και αντιμετώπιση της φτώχειας, ούτε είδα την υλοποίηση των μεγάλων προεκλογικών υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για δωρεάν ρεύμα για τους φτωχούς. Τίποτα από όλα αυτά. Αντιθέτως, μας λέει η κυβέρνηση της «δεύτερης φοράς φασιστεράς» να αφήνουμε τα αποφάγια μας δίπλα στους κάδους σκουπιδιών για να τα βρίσκουν οι φτωχοί.

Πριν ένα χρόνο, τέτοια εποχή, προειδοποιούσαμε εδώ στο «Διάλογος» για το τι πραγματικά εστί ΣΥΡΙΖΑ και για την τεράστια κωλοτούμπα που ερχόταν. Και τότε μας αποκαλούσαν «κακοί» και δεχθήκαμε μεγάλες επιθέσεις γιατί «μιλούσαμε άσχημα για την μοναδική ελπίδα της χώρας». Όλοι εσείς που τα λέγατε αυτά τότε και που κάνετε πως δεν θυμόσαστε τώρα, τι έχετε να πείτε;

Α, αλλά ξέχασα. Τίποτα κακό δεν πρόκειται να γίνει και αντιθέτως έρχεται η ανάπτυξη, καθώς η Ελλάδα εφαρμόζει όλα τα «προαπαιτούμενα» και κάνει ό,τι της ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η τρόικα, που μας δίνουν χρήματα για να ζήσουμε! Η ίδια Ευρωπαϊκή Ένωση που φέρεται να σπατάλησε €6,3 δισεκατομμύρια το 2014 σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ΔΕΝ πέρασε το ετήσιο λογιστικό έλεγχο της, για το 21ο συνεχή έτος! Και όμως, πρέπει να τους ακούμε όταν αυτοί κουνάνε το δαχτυλάκι τους σε χώρες όπως την Ελλάδα και όταν μας λένε ότι εμείς είμαστε σπάταλοι και ότι ζούσαμε πέραν από τις δυνατότητες μας. Αυτά που ακούμε και από τα εγχώρια παπαγαλάκια τους, όπως οι μουσάτοι, σίγουρα Ευρωπαίοι χιπστερονεοφιλελέ του Γκαζιού, της Κηφισιάς και του ΝΑΙ στην Ευρώπη.

Μην ανησυχείτε όπως! Ο Γιάνης Βαρουφάκης δίνει δυναμικό παρόν και θα σώσει την παρτίδα, και προφανώς και την πατρίδα, μέσω του νέου Πανευρωπαϊκού υποτιθέμενου «αντιμνημονιακού» κινήματος του. Ο ίδιος Γιάνης Βαρουφάκης που μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι έλαβε τις προτάσεις που ακούσαμε σήμερα στην συνέντευξη μας με τον καταξιωμένο οικονομολόγο Warren Mosler, για γρήγορη επίλυση της φερόμενης ως οικονομικής κρίσης. Ο ίδιος «ηρωικός» Βαρουφάκης που έχει πει κατ’ επανάληψη ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β’, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, τίποτα δηλαδή εκτός από μία «Ευρωπαϊκή λύση». Ο ίδιος, σίγουρα αριστερός Γιάνης Βαρουφάκης που, σε συνέντευξη του στο Observer το Σεπτέμβριο που πέρασε, δήλωσε ότι όταν ήταν επικεφαλής της Ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης σαν υπουργός οικονομικών, είχε προτείνει οικονομικές πολιτικές της Θάτσερ και του Ρίγκαν, ανάμεσα των οποίων ήταν και ιδιωτικοποιήσεις. Ο ίδιος «ήρωας» Βαρουφάκης που, σε πρόσφατη Λαϊκή Συνέλευση στο Λονδίνο, επαίνεσε τον Θατσερισμό για την «δυναμική» και «ριζοσπαστική» ατομικότητα της. Ο ίδιος «ηρωικός» Βαρουφάκης που, ως υπουργός οικονομικών, προσέλαβε τον πρώην υπουργό εμπορίου και βιομηχανίας της κυβέρνησης Θάτσερ, τον Νόρμαν Λαμόντ, ως «σύμβουλο».

Οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Βαρουφάκης, όπως και το πρώην κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, έρχονται στα λόγια της Αγίας Θάτσερ, ότι δηλαδή «δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή». Δεν υπάρχει άλλη επιλογή εκτός από την Ευρώπη, το ευρώ, τις κατασχέσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα, τη λιτότητα και την εξαθλίωση, καμία άλλη εναλλακτική εκτός από το λεγόμενο «Ευρωπαϊκό όνειρο» που συνεχίζεται να είναι ένας μεγάλος εφιάλτης δίχως τέλος.

print

Comments are closed.