Το Σχόλιο της Εβδομάδας: 18-24 Φεβρουαρίου 2016

SholioebdomadasΤου Μιχάλη Νευραδάκη

Πριν από περίπου τρία χρόνια, είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω στην καρδιά του τέρας, επισκέπτοντας την έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο στα πλαίσια ενός ακαδημαϊκού προγράμματος. Αυτή ήταν μία εβδομάδα που για μένα προσωπικά ήταν γεμάτη μιζέρια αλλά που ταυτοχρόνως ήταν άκρως διαφωτιστική. Ακούγοντας τους αξιωματικούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ να μιλάνε για την Ελλάδα και για θέματα που αφορούν τη δημοκρατία, κατάλαβα πολλά πράγματα για το σκεπτικό τους και για την πολιτική που εφαρμόζουν. Στις ομιλίες που παρακολούθησα, σημείωσα μερικές από τις πιο…αποκαλυπτικές απόψεις των τεχνοκρατών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προδίδουν θαυμάσια το σκεπτικό τους, ότι δηλαδή:

• «Το κυρίαρχο κράτος-έθνος είναι ένα δημιούργημα του 19ου αιώνα, και τίποτα δεν κρατάει για πάντα».
• Ο μη εκλεγμένος και μνημονιακός πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι ήταν «το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στην Ιταλία».
• «Υπάρχουν πολλές περιοχές της Ιταλίας που οι Βρυξέλλες επιθυμούν να κυβερνήσουν απευθείας».
• «Το εργατικό δυναμικό πρέπει να είναι ‘ευέλικτο’ και πρέπει να ‘διαφοροποιηθεί».
• «Ο Μουσολίνι αντιμετώπισε θαυμάσια την κατάσταση» όταν ανέλαβε την εξουσία στην Ιταλία.
• «Πιστεύουν σε μία ενιαία Ευρωπαϊκή συνείδηση».
• Οι τρεις λόγοι για την Ευρωπαϊκή οικονομική κρίση ήταν «Κακός σχεδιασμός, κακή τύχη, και κακές αποφάσεις: Ελλάδα. Τελεία».
• «Η Ουκρανία πρέπει να τιμωρηθεί μέχρι να συμμορφωθεί».
• Επίσης, όταν ήμουν σε ομιλία του Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ, ο ίδιος μας ρώτησε αν υπάρχει Έλληνας μέσα στην αίθουσα. Όταν σήκωσα το χέρι μου, μου είπε ότι μόνο και μόνο επειδή βρισκόμουν εκεί, θα αναφερόταν στην “Μακεδονία” ως «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Αν κάποιος λοιπόν είχε ακόμα αμφιβολίες για την «δημοκρατικότητα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης του βραβείου Νόμπελ, αλλά και του ΝΑΤΟ, τα προαναφερόμενα ίσως σας πείσουν.

Και όμως, τρία χρόνια αργότερα, βλέπουμε το ΝΑΤΟ να μπαίνει πιο βαθιά στην ζωή μας και στην καθημερινότητα της χώρας μας. Το ΝΑΤΟ φαίνεται πως ήρθε για να μείνει, και με τις ευλογίες του κάλπικου πατριώτη Πάνου Καμμένου, έχει δοθεί επίσημη άδεια στο ΝΑΤΟ να κάνει περιπολίες στο Αιγαίο, για να αποτρέψει την είσοδο προσφύγων στην χώρα. Μιλάμε για μια ΝΑΤΟικη επιχείρηση την οποία την έχει αναλάβει ο Γερμανικός στόλος, και που ξεκίνησε λίγες μέρες μετά την πιο πρόσφατη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα. Οι περιπολίες του ΝΑΤΟ θα γίνονται με πλοία και αεροπλάνα, και σύμφωνα με τα επιτελεία του ΝΑΤΟ, οι πρόσφυγες που θα εντοπίζονται θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Αυτά δήλωσε και ο υπουργός άμυνας της Βρετανίας, ο Μάικλ Φάλον, ο οποίος είπε ότι ο σκοπός αυτής της επιχείρησης είναι η επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία. Εν το μεταξύ, ο Ελληνικός στρατός θα είναι πλέον εξ ολοκλήρου υποταγμένος στο ΝΑΤΟ και θα πρέπει πλέον να ζητάει άδεια από το ΝΑΤΟ για οποιαδήποτε επιχείρηση. Όπως έγραψε πριν μερικές μέρες ένας δημοσιογράφος που κατάφερε να εισέλθει σε πλοίο της Frontex στο Αιγαίο, κανένα άτομο από το πλήρωμα του πλοίου δεν πίστευε ότι η επιστράτευση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο έχει να κάνει, στην πραγματικότητα, με το θέμα των προσφύγων.

Αν όλα αυτά σας φαίνονται παρατραβηγμένα, ας σκεφτείτε πως στις 7 Φεβρουαρίου, το στρατιωτικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα στην Τεχεράνη αναγκάστηκε να καταθέσει εναλλακτικό σχέδιο πτήσης, όταν η Τουρκία δεν δέχθηκε σχέδιο πτήσης όπου το αεροπλάνο θα προσγειώνονταν στην Ρόδο για ανεφοδιασμό και μετά θα συνέχιζε το ταξίδι του πετώντας δια μέσου του Τουρκικού εναέριου χώρου. Φυσικά ο Τσίπρας, όπως έχει συνηθίσει, απάντησε «ναι Σουλτάνε μου» και εν τέλει το αεροπλάνο προσγειώθηκε για ανεφοδιασμό στην Αίγυπτο.

Εν το μεταξύ, απόρρητα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά από αποκάλυψη της Wikileaks δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, η λεγόμενη «Επιχείρηση Σοφία», που περιγράφει την στρατιωτική δράση που θα αναλάβει η Ευρώπη κατά των προσφύγων και την δημιουργία μίας λεγόμενης «αξιόπιστης» κυβέρνησης στη Λιβύη. Αυτό το σχέδιο φέρει την υπογραφή του ναύαρχου Ενρίκο Κρεντεντίνο, διοικητής της Επιχείρησης Σοφία.

Ίσως να μην είναι τυχαίο λοιπόν το γεγονός ότι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, είχαμε το δυστύχημα πρόσφατα με το ελικόπτερο που προσέκρουσε στην Κίναρο, με τα τρία μέλη του πληρώματος να χάνουν τις ζωές τους στο δυστύχημα. Το ελικόπτερο δεν είχε παρουσιάσει προβλήματα πριν πέσει και είναι πολλοί που πιστεύουν ότι δεν μιλάμε για ένα απλό δυστύχημα.

Σε πρόσφατο άρθρο του Ρώσικου πρακτορείου Πράβδα με τίτλο «Η Σιγή Των Ελλήνων Προβάτων», η υποτιθέμενη «εξωτερική πολιτική» της Ελλάδας παρουσιάζεται με τον πιο εξευτελιστικό τρόπο. Το άρθρο αναφέρει τις περισσότερες από 20 παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου από Τουρκικά μαχητικά μόνο στις 15 Φεβρουαρίου, στην περιοχή ανάμεσα στην Χίο και την Σάμο και ανάμεσα στην Λήμνο και την Λέσβο, ενώ επίσης αναφέρει ότι το 2015, υπήρξαν 1.375 τέτοιες παραβιάσεις συνολικά, ενώ σε 135 από αυτές τις περιπτώσεις τα Τουρκικά αεροσκάφη ήταν πλήρες εξοπλισμένα για μάχη.

Συνεχίζοντας, το άρθρο αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει ξεχάσει τους Έλληνες πρόσφυγες που διώχθηκαν από την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία, και έχει επίσης ξεχάσει την Τουρκική εισβολή και κατοχή περίπου του 40% της Κύπρου. Αναφέρει επίσης το άρθρο ότι έχουν εντοπιστεί τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας και της Κύπρου και πως, ως δια μαγείας, περίπου την ίδια εποχή που βρέθηκαν αυτά τα κοιτάσματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ήρθε για να «διασώσει» την Ελλάδα με το πρώτο μνημόνιο. Συνεχίζοντας, αναφέρει ο αρθρογράφος ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην περιοχή που δεν έχει ασκήσει το δικαίωμα της να κηρύξει αποκλειστική οικονομική ζώνη. Εν το μεταξύ, το ΔΝΤ απαιτεί από την Ελλάδα να πουλήσει τα κοιτάσματα που ελέγχει το Ελληνικό δημόσιο, ενώ η Τουρκία έχει δηλώσει πως εάν η Ελλάδα συνεχίσει τις έρευνες για εντοπισμό κοιτασμάτων, η Τουρκία θα θεωρήσει αυτή την κίνηση ένδειξη επιθετικότητας εκ μέρους της Ελλάδας.

Αυτή λοιπόν είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα και στο Αιγαίο, μια κατάσταση για την οποία υπάρχει σχεδόν πλήρη σιγή από τα κατά τα άλλα «σοβαρά» και «αξιόπιστα» ξένα μέσα (αν)ενημέρωσης, ενώ στην Ελλάδα φαίνεται ότι έχουμε ξεχάσει τι είχε συμβεί στο Αιγαίο το 2006, όταν ένας Έλληνας πιλότος έχασε την ζωή του σε εναέρια μάχη με Τουρκικά μαχητικά που είχαν εισέλθει στον Ελληνικό εναέριο χώρο. Κανένας δεν μιλάει για το πως ο πληθυσμός αυτών των περιοχών, αλλά και οι επιβατικές πτήσεις προς τα αεροδρόμια των νησιών, διακινδυνεύονται από αυτή την Τουρκική προκλητικότητα. Και επίσης, ενώ πολλοί στην Ελλάδα ακόμα ζουν στην κοσμάρα τους και πιστεύουν ότι το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση βοηθούν και στηρίζουν την Ελλάδα και ότι εμείς «θέλουμε Ευρώπη», το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν κάνει το παραμικρό για να σταματήσουν αυτή την Τουρκική επιθετικότητα τόσα χρόνια.

Αντί να σταματήσουν την Τουρκική επιθετικότητα, η Ελλάδα είναι αυτή που θεωρείται το «άτακτο παιδί» της Ευρώπης, και είναι η χώρα που δέχεται συστάσεις από τη Γερμανία, την Αυστρία, ακόμα και από χώρες όπως την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Σλοβακία, που ζητούν την αποβολή της Ελλάδας από την ζώνη Σένγκεν, που υποτίθεται πως δημιουργήθηκε για να καταργήσει τα εθνικά σύνορα, επειδή λένε η Ελλάδα δεν προστατεύει τα σύνορα της Ευρώπης από το κύμα των προσφύγων.

Αντιθέτως, αυτό που ακούμε από τον απαράδεκτο Γιάνη Βαρουφάκη και από τα διεθνή ΜΜΕ είναι ότι η στάση της Ευρώπης, και ιδίως της Γερμανίας, προς τους πρόσφυγες είναι αξιοθαύμαστη, ότι η Γερμανία έχει δεχθεί με ανοιχτές αγκαλιές περισσότερο από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες. Κανένας όμως δεν μιλάει για το γεγονός ότι η Γερμανία και άλλες χώρες έχουν κατασχέσει τις περιουσίες των προσφύγων σε πολλές περιπτώσεις κατά την είσοδο τους στις χώρες αυτές. Κανένας δεν μιλάει για τον εμπρησμό κατά προσφυγικών καταυλισμών στη Γερμανία και Γαλλία και αλλού. Κανένας δεν μιλάει για τις στρατιωτικές επεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να σταματήσει η εισροή των προσφύγων, οι οποίοι φεύγουν από μία εμπόλεμη κατάσταση που έχει δημιουργήσει η ίδια η Ευρώπη μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κανένας δεν μιλάει για το γεγονός ότι η Γερμανία εκμεταλλεύεται το νέο φτηνό εργατικό δυναμικό που έχει φτάσει στην χώρα, για να συνεχίσει ακάθεκτη την λειτουργία της η Γερμανική βιομηχανία. Και ενώ τώρα, το τελευταίο χρόνο, η διεθνή κοινότητα κάνει πως ενδιαφέρεται για το θέμα των προσφύγων, ήταν εντελώς άφαντη τόσα χρόνια που η Ελλάδα είχε ήδη δεχτεί περισσότερο από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και άλλες χώρες της περιοχής, οι οποίοι παρέμειναν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα εξαιτίας της απαράδεκτης συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, που ρίχνει όλη την ευθύνη για την καταγραφή των προσφύγων και την επεξεργασία των αιτήσεων τους για άσυλο στην πρώτη χώρα διέλευσης, δηλαδή στην Ελλάδα. Κανένας από τους δημοσιογράφους, τους επαγγελματίες Τουιτεράδες, και τους Ευρωπαίους πολιτικούς δεν είχε τίποτα να πει για αυτό τόσα χρόνια, πέραν από κάποιες εκθέσεις που παρουσίαζαν τον υποτιθέμενο ρατσισμό και την υποτιθέμενη ξενοφοβία των «κακών» Ελλήνων.

Αυτή είναι η πραγματική Ευρώπη. Μια Ευρώπη που ισχυρίζεται πως θέλει να καταργήσει τα σύνορα αλλά ξέρει να κατασκευάζει σύνορα και τείχους για τους άλλους. Είναι ώρα να καταλάβουμε πια την σκληρή πραγματικότητα: δεν υπάρχει Ευρώπη. Δεν υπάρχουν ανοιχτά σύνορα. Δεν υπάρχει αλληλεγγύη. Υπάρχει όμως Ευρωπαϊκό όνειρο, όνειρο που τυχαίνει να είναι εφιάλτης.

print

Comments are closed.