Το κείμενο της συνέντευξης μας με τον Άνττι Πέσονεν από το Φινλανδικό Κόμμα Ανεξαρτησίας

antti2Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης μας με τον Άνττι Πέσονεν από το Φινλανδικό Κόμμα Ανεξαρτησίας. Αυτή η συνέντευξη μεταδόθηκε την εβδομάδα της 17-23 Μαρτίου 2016. Μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε το podcast της συνέντευξης εδώ.

ΜΝ: Μαζί μας σήμερα στο Διάλογος Radio είναι ο Άνττι Πέσονεν, ο οποίος είναι ο πρώην επικεφαλής του Κόμματος της Ανεξαρτησίας στην Φινλανδία, ένα κόμμα που υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, την έξοδο της Φινλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Θα μας μιλήσει για το κόμμα του, για το τι συμβαίνει το τελευταίο χρόνο στην Φινλανδία, για τις επιπτώσεις της συμμετοχής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, και θα μας μιλήσει επίσης για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικότερα. Άνττι, ευχαριστούμε που βρίσκεστε μαζί μας σήμερα.

ΑΠ: Καλησπέρα σας και ευχαριστώ πολύ που με καλέσατε.

ΜΝ: Για να ξεκινήσουμε, κάντε για εμάς μια πρώτη εισαγωγή για το Κόμμα της Ανεξαρτησίας, πως ιδρύθηκε, την ιστορία του, και τις πολιτικές θέσεις του.

ΑΠ: Το κόμμα μας ιδρύθηκε το 1994, λίγο πριν την απόφαση της Φινλανδίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπήρχε τότε μια ομάδα ανθρώπων που πίστευε ότι θα έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον ένα κόμμα που να υπερασπίζεται την ανεξαρτησία της Φινλανδίας και την πραγματική δημοκρατία, και ακόμα και σήμερα πιστεύουμε ότι έχουμε ανάγκη την πραγματική δημοκρατία και την ανεξαρτησία μας. Όταν η Φινλανδία έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό σήμαινε πως δεν ήμασταν πια ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος. Αυτός είναι ο βασικός λόγος ύπαρξης του Κόμματος της Ανεξαρτησίας, και ύστερα από 20 χρόνια, όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν καταλάβει ότι υπάρχει ανάγκη για μια μεγάλη αλλαγή και για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα και εθνική κυριαρχία.

ΜΝ: Πείτε μας για τις τρέχουσες συνθήκες της Φινλανδικής οικονομίας και για τις επιπτώσεις της συμμετοχής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη.

ΑΠ: Η συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωζώνη έχει προκαλέσει πολλές δυσκολίες. Έχει κοστίσει πολύ στην Φινλανδία και στον λαό μας. Οι εξαγωγές μας έχουν μειωθεί δραματικά. Ακούγεται αυτό το καιρό ότι το Ιανουάριο που μας πέρασε, οι εξαγωγές μας ήταν μειωμένες κατά 10% σε σχέση με το Ιανουάριο του 2015. Υπάρχει αυξανόμενη ανεργία και αυξανόμενη σύγχυση στην Φινλανδία, ενώ στα μεγάλα μέσα ενημέρωσης μας επικρατούν νοοτροπίες που αποκλείουν οποιαδήποτε συζήτηση για την έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη ή την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρουσιάζεται μόνο μια λύση, μια που συμπεριλαμβάνει την παραμονή της Φινλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Το δικό μας κόμμα παραμένει εκτός βουλής και συνεπώς είναι πολύ δύσκολο να ακουστούμε.

ΜΝ: Είμαστε στον αέρα με τον Άνττι Πέσονεν, πρώην επικεφαλής του κόμματος της Ανεξαρτησίας της Φινλανδίας, εδώ στο Διάλογος Radio για την συνέντευξη της εβδομάδας. Έχοντας αναφερθεί στην μείωση των εξαγωγών, από ό,τι καταλαβαίνω αυτή η μείωση οφείλεται στο εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας. Πείτε μας για τις επιπτώσεις αυτού του εμπάργκο για την Φινλανδία.

ΑΠ: Ναι, το εμπάργκο είχε μεγάλες επιπτώσεις για την χώρα μας, ιδίως στον τομέα εξαγωγών τροφίμων στην Ρωσία, που έχουν μειωθεί δραματικά, μαζί με άλλους εξαγωγικούς τομείς. Η Ρωσία μπορεί να μην ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγικός εταίρος μας αλλά ήταν ωστόσο ένας από τους σημαντικότερους. Σε αντίθεση με εμάς, οι γειτονικές μας χώρες, όπως η Σουηδία, η Νορβηγία, και η Δανία, διαθέτουν δικό τους νόμισμα και συνεπώς διατηρούν μεγαλύτερο έλεγχο της εγχώριας τους οικονομίας σε σχέση με την Φινλανδία.

ΜΝ: Είμαστε στον αέρα με τον Άνττι Πέσονεν, πρώην επικεφαλής του κόμματος της Ανεξαρτησίας της Φινλανδίας, εδώ στο Διάλογος Radio για την συνέντευξη της εβδομάδας. Με ποιους τρόπους έχει αντιδράσει η κυβέρνηση της Φινλανδίας στην οικονομική ύφεση που βιώνει πλέον η χώρα; Έχει εφαρμόσει μέτρα λιτότητας και περικοπές, μεταξύ άλλων;

ΑΠ: Ναι, όντως η κυβέρνηση μας εφαρμόζει μέτρα λιτότητας και αντιμετωπίζει τώρα την πρόκληση όσον αφορά τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για την μείωση των δημόσιων δαπανών, ενώ υπάρχουν μεγάλες πιέσεις και για την μείωση των μισθών. Είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι ακριβώς θα αποφασίσει η κυβέρνηση, αλλά είναι ξεκάθαρο πως θα μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες, και αυτό θα σημαίνει αυξανόμενες δυσκολίες για τους φτωχότερους συμπολίτες μας. Είναι επίσης ξεκάθαρο πως θα αυξηθεί η ανεργία εξαιτίας των αποφάσεων που αναμένονται να ληφθούν.

ΜΝ: Είμαστε στον αέρα με τον Άνττι Πέσονεν, πρώην επικεφαλής του κόμματος της Ανεξαρτησίας της Φινλανδίας, εδώ στο Διάλογος Radio για την συνέντευξη της εβδομάδας. Ο λαός της Φινλανδίας σε γενικές γραμμές τι γνώμη έχει για την συμμετοχή της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, και την ενδεχόμενη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ;

ΑΠ: Πρέπει να πω καταρχήν πως το κύριο πρόβλημα, κατά τη γνώμη μου, όσον αφορά αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην Φινλανδία είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει ανοιχτή, ειλικρινής συζήτηση για αυτά τα θέματα στα μεγάλα μέσα ενημέρωσης. Υπάρχει μια όλο και μεγαλύτερη ανάγκη να αποχωρήσουμε από την Ευρωζώνη και να επιστρέψουμε σε δικό μας νόμισμα, και επίσης υπάρχει ένα αυξανόμενο ποσοστό της κοινής γνώμης που συμφωνεί πλέον με την έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη. Και όμως, στο Κοινοβούλιο της Φινλανδίας δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ούτε ένα κόμμα που υποστηρίζει την έξοδο από την Ευρωζώνη ή την Ευρωπαϊκή Ένωση. Φυσικά, η κοινή γνώμη σχετίζεται άμεσα με τα θέματα που παρουσιάζονται στα μέσα ενημέρωσης και συνεπώς αυτή η σιγή για αυτές τις εναλλακτικές λύσεις είναι επικίνδυνη. Υπάρχει ωστόσο ελπίδα, όπως για παράδειγμα το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην Βρετανία για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι πολύ θετικό να βλέπει ο κόσμος ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.

Σχετικά με την συμμετοχή της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αυτή τη στιγμή η χώρα μας δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και το 60 έως 70% του πληθυσμού είναι αντίθετο στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, ωστόσο στα μεγαλύτερα κόμματα κυριαρχεί η άποψη ότι πρέπει η Φινλανδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ενώ εντός της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου μας υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι η Φινλανδία πρέπει να συνδέεται όλο και περισσότερο με την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρέπει να πω ότι, όσον αφορά την δική μου αντίληψη και την θέση του Κόμματος της Ανεξαρτησίας, πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να παραμείνει η Φινλανδία έξω από το ΝΑΤΟ και έξω από τους πολέμους που διεξάγουν οι μεγάλες δυνάμεις. Η Φινλανδία πλέον συνδέεται με τις συνεχόμενες αναταραχές στην Ουκρανία και άλλους πολέμους στους οποίους συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, και σαν χώρα που συνορεύει με την Ρωσία, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την Φινλανδία να συμμετέχει σε μια οποιαδήποτε διαμάχη ανάμεσα στην Δύση και την Ρωσία. Η δική μου γνώμη και αυτή του Κόμματος της Ανεξαρτησίας είναι ότι η Φινλανδία πρέπει να παραμείνει ουδέτερη, όπως η Ελβετία.

ΜΝ: Είμαστε στον αέρα με τον Άνττι Πέσονεν, πρώην επικεφαλής του κόμματος της Ανεξαρτησίας της Φινλανδίας, εδώ στο Διάλογος Radio για την συνέντευξη της εβδομάδας. Αναφερθήκατε στο αυξανόμενο ποσοστό των Φινλανδών που υποστηρίζει πλέον την έξοδο της χώρας τους από την Ευρωζώνη, γεγονός που έχει ακουστεί επίσης και στα διεθνή ΜΜΕ. Πείτε μας για αυτό το ανερχόμενο κίνημα κατά του ευρώ και για την συμμετοχή του κόμματος της Ανεξαρτησίας σε αυτό το κίνημα.

ΑΠ: Πιστεύω ότι παρόλο που ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει ανοιχτή, δημόσια συζήτηση για αυτό το θέμα, οι πολίτες έχουν δει πλέον τις επιπτώσεις των πραγματικών πολιτικών και των πραγματικών αποφάσεων που έχουν εφαρμοστεί και ολοένα και περισσότερο κατανοούν την αυξανόμενη ανάγκη να αποχωρήσουμε από την Ευρωζώνη. Νομίζω πως είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι οι πολίτες, ύστερα από τόσα χρόνια, είναι σε θέση να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις, παρόλο και αν αυτό δεν φαίνεται ακόμα στις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται και στην πολιτική που διατηρεί η κυβέρνηση μας. Πιστεύω πως αυτές οι απόψεις υπέρ τις εξόδου από την Ευρωζώνη θα συνεχίσουν να αυξάνονται και σε βάθος χρόνου θα οδηγήσουν σε δημοψήφισμα ή κάποια άλλη πολιτική απόφαση που θα σημαίνει την έξοδο της Φινλανδίας από την Ευρωζώνη και την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για την οικονομική βάση μας και το μέλλον της χώρας μας.

ΜΝ: Είμαστε στον αέρα με τον Άνττι Πέσονεν, πρώην επικεφαλής του κόμματος της Ανεξαρτησίας της Φινλανδίας, εδώ στο Διάλογος Radio για την συνέντευξη της εβδομάδας. Το Κόμμα της Ανεξαρτησίας στην Φινλανδία επίσης δίνει έμφαση σε άλλα ζητήματα που είναι εξίσου επίκαιρα και στην Ελλάδα, όπως τη διατροφική και ενεργειακή αυτάρκεια και την ίση ανάπτυξη της περιφέρειας και των μη αστικών περιοχών. Πείτε μας για τις θέσεις σας για αυτά τα θέματα.

ΑΠ: Ναι. Έχουμε ανάγκη από μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς, όπως για παράδειγμα στον τομέα της ενέργειας. Υπάρχει πλέον η τεχνολογία στην Φινλανδία, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη και παγκοσμίως, να παράγουμε ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Η επίσημη ενεργειακή πολιτική της Φινλανδίας βασίζεται κατά κύριο λόγο στην πυρηνική ενέργεια και στην εισαγωγή ενέργειας. Έχουμε μεγάλη εξάρτηση από την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Για να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον με περισσότερες θέσεις εργασίας και με άμεση δημοκρατία, θα χρειαστούμε ραγδαίες μεταρρυθμίσεις, στον τομέα της ενέργειας και επίσης στην διατροφική μας παραγωγή. Η κατάσταση σε αυτόν τον τομέα είναι παρόμοια με αυτή του ενεργειακού τομέα. Οι εισαγωγές τροφίμων σε ετήσια βάση στην Φινλανδία ξεπερνούν κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ τις εξαγωγές τροφίμων, ενώ στον ενεργειακό τομέα, η απόκλιση είναι 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά είναι δύο σημαντικά θέματα για το Κόμμα της Ανεξαρτησίας, χρειάζονται μεγάλες αλλαγές σε αυτούς τους τομείς, που θα οδηγήσουν σε περισσότερες θέσεις απασχόλησης στην χώρα μας και μια πιο βιώσιμη πολιτική στο μέλλον.

ΜΝ: Είμαστε στον αέρα με τον Άνττι Πέσονεν, πρώην επικεφαλής του κόμματος της Ανεξαρτησίας της Φινλανδίας, εδώ στο Διάλογος Radio για την συνέντευξη της εβδομάδας. Αναφέρατε ότι το κόμμα σας, το Κόμμα της Ανεξαρτησίας, δεν έχει εκλεχθεί στο κοινοβούλιο της Φινλανδίας και ότι δεν υπάρχει σήμερα κάποιο κόμμα εντός του κοινοβουλίου σας που να υποστηρίζει την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Ποια είναι τα εμπόδια που αντιμετωπίζει το κόμμα σας όσον αφορά την εκλογική σας απήχηση;

ΑΠ: Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Είναι ξεκάθαρο ότι είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε την δουλειά μας όταν λειτουργούν εναντίων μας τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης και όταν δεν διαθέτουμε τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για να μπορούμε να ακουστούμε. Ωστόσο πιστεύω ότι έρχεται η ώρα μας. Είμαι σίγουρος για αυτό. Ένα εμπόδιο ήταν ότι κάποια κόμματα στο παρελθόν έχουν παρουσιαστεί ως εναλλακτικές λύσεις, όπως ένα μεγάλο κόμμα που εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο μας, που φερόταν πως ήταν μια εναλλακτική λύση στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά τώρα που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνεχίζει τις ίδιες πολιτικές με τα προηγούμενα κόμματα που κυβέρνησαν. Πολλοί ψηφοφόροι πλέον έχουν καταλάβει ότι είχαν ξεγελαστεί. Αλλά εμείς πρέπει να επικεντρωθούμε στην δική μας δουλειά και στις δικές μας προτάσεις, να γίνουν όλο και πιο ξεκάθαρες και κατανοητές προς το κοινό, και είμαι σίγουρος πως η σημερινή πραγματικότητα θα ξυπνήσει πολύ κόσμο και ότι αυτό θα οδηγήσει σε μεγάλες αλλαγές στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές και γενικότερα στο πολιτικό σκηνικό της Φινλανδίας. Υπάρχει το παλιό ρητό ότι μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό. Ο Φινλανδικός λαός έχει συνηθίσει να διοικείται από ξένους. Ήμασταν υπό κατοχή της Σουηδίας για 600 χρόνια, και για άλλα 100 χρόνια ήμασταν υπό Ρωσική κατοχή. Το διάστημα που ήταν ανεξάρτητη η χώρα μας ήταν πολύ σύντομο, και υπάρχει μια νοοτροπία στην χώρα μας ότι χρειαζόμαστε κάποιον ξένο να μας κυβερνάει. Ωστόσο είμαι σίγουρος ότι η παραμονή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με όλα όσα αυτό συνεπάγεται, δεν θα κρατήσει για πολύ ακόμα. Θα κρατήσει ακόμα για κάποια χρόνια, αλλά μετά θα έχουμε μια μεγάλη αλλαγή.

ΜΝ: Είμαστε στον αέρα με τον Άνττι Πέσονεν, πρώην επικεφαλής του κόμματος της Ανεξαρτησίας της Φινλανδίας, εδώ στο Διάλογος Radio για την συνέντευξη της εβδομάδας. Από ότι γνωρίζω, το κόμμα της Ανεξαρτησίας είχε πάρει μέρος σε μια συνάντηση Ευρωσκεπτικιστών κομμάτων και κινημάτων που διοργανώθηκε στο τέλος του 2013 στην Αθήνα από το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο, Ε.ΠΑ.Μ. Πείτε μας για τις σχέσεις που διατηρείτε με αυτά τα κινήματα και κόμματα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΑΠ: Ναι, και είχε πολύ μεγάλη επιτυχία αυτό το συνέδριο. Ήταν υπέροχο. Διατηρούμε επαφές με πολλά κινήματα και κόμματα και πάντα προσπαθούμε να αναπτύξουμε νέες σχέσεις. Υπάρχουν πολλά κινήματα, για παράδειγμα, στην Δανία και στην Βρετανία, και μετά από αυτή τη συνάντηση που έγινε στην Αθήνα, διατηρούμε σχέσεις με κινήματα στη Νότια Ευρώπη, κάτι που είναι ιδιαίτερα θετικό για εμάς, καθώς μπορούμε να ανταλλάξουμε πληροφορίες και να κατανοήσουμε πως οι ανάγκες των πολιτών και οι απόψεις που υπάρχουν είναι όμοιες σε όλη την Ευρώπη, ακόμα και όταν οι πολιτισμοί διαφέρουν και οι χώρες έχουν μια διαφορετική ιστορική βάση. Τέτοιου είδους συνεργασίες είναι ιδιαίτερα θετικές και είναι πολύ σημαντικές για όλους μας.

ΜΝ: Είμαστε στον αέρα με τον Άνττι Πέσονεν, πρώην επικεφαλής του κόμματος της Ανεξαρτησίας της Φινλανδίας, εδώ στο Διάλογος Radio για την συνέντευξη της εβδομάδας. Είναι γνωστό πως η κυβέρνηση της Φινλανδίας έχει υιοθετήσει μια σκληρή στάση προς την Ελλάδα για το θέμα των μνημονιακών συμβάσεων. Πως θα σχολιάζατε την στάση που έχει δείξει η Φινλανδική κυβέρνηση προς την Ελλάδα;

ΑΠ: Είναι ιδιαίτερα προβληματική. Πρέπει να πω ότι οι πληροφορίες που μεταδίδονται από τα μέσα ενημέρωσης μας όσον αφορά την κρίση στην Ελλάδα είναι μονόπλευρες, ενώ η στάση της κυβέρνησης μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την στάση χωρών όπως τη Γερμανία. Ωστόσο, οι απόψεις και η στάση του Φινλανδικού λαού προς τον Ελληνικό λαό διαφέρει πολύ από την επίσημη στάση της Φινλανδικής κυβέρνησης.

ΜΝ: Είμαστε στον αέρα με τον Άνττι Πέσονεν, πρώην επικεφαλής του κόμματος της Ανεξαρτησίας της Φινλανδίας, εδώ στο Διάλογος Radio για την συνέντευξη της εβδομάδας. Πως θα σχολιάζατε το περσινό δημοψήφισμα που έλαβε μέρος στην Ελλάδα αλλά και τις κινήσεις της κυβέρνησης που ακολούθησαν μετά το δημοψήφισμα;

ΑΠ: Δυστυχώς δεν με ξαφνιάζει αυτό που έγινε, αλλά πάλι δεν είναι θετικό να βλέπουμε να ξεγελιούνται οι ψηφοφόροι και να πράττουν οι κυβερνήσεις το αντίθετο από αυτό που είχαν υποσχεθεί στους ψηφοφόρους και από αυτό που πιστεύει η κοινή γνώμη. Είναι ιδιαίτερα λυπηρό αυτό το γεγονός.

ΜΝ: Είμαστε στον αέρα με τον Άνττι Πέσονεν, πρώην επικεφαλής του κόμματος της Ανεξαρτησίας της Φινλανδίας, εδώ στο Διάλογος Radio για την συνέντευξη της εβδομάδας. Πως βλέπει το κόμμα της Ανεξαρτησίας την αυξανόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη και την πολιτική που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα αυτό;

ΑΠ: Οι δυτικές χώρες βρίσκονται πίσω από αυτή την κρίση, καθώς εάν δεν υπήρχε δυτική στρατιωτική εμπλοκή στη Μέση Ανατολή και στις χώρες από όπου προέρχονται οι πρόσφυγες, η κατάσταση σήμερα θα ήταν πολύ διαφορετική. Πιστεύω ότι οι μεγαλύτερες δυτικές δυνάμεις δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Είναι ιδιαίτερα λυπηρό να βλέπεις τόσα εκατομμύρια άτομα να υποφέρουν και τόσα εκατομμύρια να έχουν χάσει τις ζωές τους στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Συρία και σε άλλες χώρες. Όταν σκεφτόμαστε πιθανές λύσεις σε αυτή τη κρίση, το πρώτο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι πως μπορεί να σταματήσει αυτός ο κύκλος βίας. Είναι προφανές ότι όταν καταστρέφονται χώρες και επικρατεί μια κατάσταση ακυβερνησίας, όπως γίνεται τώρα στο Αφγανιστάν και στη Λιβύη, όταν δεν υπάρχει πια κράτος, μιλάμε για μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση, ιδίως όταν δεν υπάρχει κανένας που θα αναλάβει την ευθύνη να διασφαλίσει την ασφάλεια και να συμβάλλει στην δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος. Σίγουρα όσον αφορά την προσφυγική κρίση πρέπει να υπάρξουν μέτρα για να προστατευθούν αυτοί οι άνθρωποι, και να τους προσφερθεί βοήθεια όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πατρίδα τους, αν και σίγουρα κάποιοι από αυτοί αναγκαστικά θα καταλήξουν σε άλλες χώρες. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις δυστυχώς, αλλά για να αποφύγουμε τα αυξανόμενα φαινόμενα ρατσισμού και άλλες δυσμενείς επιπτώσεις, οι κυβερνήσεις μας πρέπει να συγκεντρωθούν στο να βρουν οριστική λύση για αυτή τη κρίση και αυτούς τους πολέμους.

ΜΝ: Κλείνοντας, που μπορούν οι ακροατές μας να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για το Κόμμα της Ανεξαρτησίας της Φινλανδίας και για τις θέσεις σας;

ΑΠ: Διατηρούμε ιστοσελίδα, στο www.ipu.fi, και ελπίζω πως σύντομα θα προσφέρουμε πληροφορίες στα Αγγλικά και σε άλλες γλώσσες, αλλά προς το παρόν προσφέρουμε πλήθος πληροφοριών στην Φινλανδική γλώσσα μέσω της ιστοσελίδας μας.

ΜΝ: Άνττι, σας ευχαριστούμε πολύ που πήρατε το χρόνο να μας μιλήσετε σήμερα, εδώ στο Διάλογος Radio.

ΑΠ: Εγώ σας ευχαριστώ.

Ζητούμε συγνώμη για τυχόν λάθη που έγιναν κατά τη διάρκεια απομαγνητοφώνησης της συνέντευξης.

print

Comments are closed.