Το σχόλιο της εβδομάδας: Τα παραμύθια του ΣΥΡΙΖΑ και η παράνομη τηλεοπτική αδειοδότηση

SholioebdomadasΤου Μιχάλη Νευραδάκη

Παιδιά, τα καταφέραμε! Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα. Έρχεται η ανάπτυξη. Αυξάνονται οι μισθοί. Η ανεργία μειώνεται. Τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν με άψογο, υποδειγματικό τρόπο. Και φυσικά, έχουμε τσακίσει τους ολιγάρχες. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το επιτελείο του, έχει γυρίσει σελίδα και πλέον βιώνει μια νέα εποχή σταθερότητας και ανάπτυξης.

Αυτά βέβαια ισχύουν μόνο στον μικρόκοσμο της κυβέρνησης και των απολογητών της. Ακολουθεί η πραγματικότητα. Έχουμε την περίπτωση της ηλικιωμένης γυναίκας στην Πάτρα, που ζει με μηχάνημα οξυγόνου, το ρεύμα της οποίας κόπηκε από τη ΔΕΗ ενώ ο γιος της οδηγήθηκε δια μέσου της αυτόφωρης διαδικασίας στον εισαγγελέα, επειδή διαμαρτυρήθηκε. Έχουμε τον ηλικιωμένο στην Κατερίνη που πουλούσε λουκουμάδες από ένα καροτσάκι, ο οποίος συνελήφθη με την βαριά κατηγορία της φοροδιαφυγής και δέχθηκε πρόστιμο €5.000. Στην δική μου γειτονιά στην Αθήνα, σε μόλις τρία τετράγωνα, 17 καταστήματα παραμένουν άδεια, σε σύνολο 22 καταστημάτων, ενώ ένα κάποτε πανέμορφο πάρκο με παιδική χαρά παραμένει κλειστό με λουκέτο, γεμάτο σκουπίδια και άγρια χόρτα. Στη Σάμο, η Γερμανική αστυνομία ανενόχλητη κάνει περιπολίες στην πρωτεύουσα του νησιού Βαθύ, ενώ στα ορεινά χωριά, οι κάτοικοι παρακολουθούν Τουρκικό ραδιόφωνο, καθώς δεν υπάρχει λήψη Ελληνικών σταθμών σε εκείνα τα χωριά.

Αυτή είναι η πραγματικότητα, μια πικρή πραγματικότητα μιας χώρας που δεν κυβερνείται καν από τον Αλέξη Τσίπρα ή από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από τους Ευρωπαϊκούς λεγόμενους «θεσμούς», στους οποίους η τωρινή κυβέρνηση παρέδωσε τα κλειδιά της χώρας δια μέσου νόμου πριν μερικούς μήνες. Αυτά όμως παρέλειψε να μας τα αναφέρει ο Τσίπρας στην περιβόητη πρόσφατη ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Επίσης, ο Τσίπρας και το επιτελείο του δεν ανέφεραν το συνεχιζόμενο ξεπούλημα της Ελλάδας, όπως την πρόσφατη ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ στους Ιταλούς για μόλις €45 εκατομμύρια, με διαγραφή όλων των χρεών. Δεν μας είπαν για το ξεπούλημα του Ελληνικού, που ήταν κακό όταν το έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά είναι αναπτυξιακό έργο τώρα που ξεπουλιέται από την κυβέρνηση της πρωτοδεύτερης φοράς φασιστεράς. Σειρά έχουν τώρα οι δημόσιες εταιρείες ύδρευσης, η ΔΕΗ, η Εγνατία Οδός, ακόμα και ο ίδιος ο εναέριος χώρος της Ελλάδας, όλα σε τιμή ευκαιρίας.

Η κυβέρνηση συνεχίζει επίσης την φοροκαταιγίδα, με το ίδιο ζήλο και τον ίδιο μανιακό ενθουσιασμό. Ο ίδιος ΕΝΦΙΑ που κάποτε, σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ήταν αντισυνταγματικός και παράνομος ενώ καθοδηγούσαν τους πολίτες να μην τον πληρώσουν, έχει γίνει πλέον μόνιμος, με 7 στις 10 επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν αύξηση φέτος. Δημιουργείται το νέο περιουσιολόγιο που θα ζητήσει από τους πολίτες να δηλώσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν, ακόμα και τα κέρματα που βρίσκονται στην τσέπη τους ή κάτω από τον καναπέ τους. Και ας υπάρχει έλλειμμα €1 δισεκατομμυρίου στην είσπραξη φόρων μόνο στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Προβλέπονται πλέον νέες αυστηρότατες ποινές, ακόμα και φυλάκιση, για όσους δεν πληρώνουν. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη δήλωσε μάλιστα, με ιδιαίτερη χαρά, πως «Η εποχή που κάποιος είχε μαγαζί και ήταν αφεντικό του εαυτού του έχει τελειώσει». Μάλλον τελειώνει και η εποχή που ένας πολίτης και ιδιοκτήτης ακινήτου ήταν κυρίαρχος του σπιτιού του και της γης του, καθώς η κυβέρνηση προβλέπει έσοδα ύψους €2 δισεκατομμυρίων μόνο από τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, μέχρι το τέλος του έτους.

Και ενώ γίνονται όλα αυτά, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει το θράσος να ισχυρίζεται ακόμα—και να την πιστεύουν πολλοί ηλίθιοι, φανατισμένοι, ψεκασμένοι συμπολίτες μας—πως τηρούν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη τερατώδης επιτυχία της κυβέρνησης, η ολοκλήρωση της αδειοδότησης των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών γενικού περιεχομένου και πανελλαδικής εμβέλειας. Πριν τις εκλογές, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μας έλεγαν ότι θα τσακίσουν τους ολιγάρχες που ελέγχουν τα κανάλια και μεγάλο κομμάτι της Ελληνικής οικονομίας. Με την ολοκλήρωση της πρόσφατης φαρσοκωμωδίας που ονομάζεται τηλεοπτική αδειοδότηση, η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως τήρησε την δέσμευση της και ότι έχει επαναφέρει την «ισονομία» και την «νομιμότητα» σε ένα «άναρχο», όπως μας λένε, τηλεοπτικό τοπίο.

Στην πραγματικότητα όμως, η όλη διαδικασία είναι παράνομη, γεμάτη παρατυπίες, παρανομίες, περιπτώσεις όπου υπάρχει ξεκάθαρο ασυμβίβαστο ανάμεσα στους αδειούχους ή τους εκπρόσωπους τους και το κράτος και το σύστημα δικαιοσύνης, ενώ επίσης δεν υπάρχει ίχνος διαφάνειας, ενώ κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο χιλιάδες (ακόμη) νέοι άνεργοι.

Η διαδικασία αδειοδότησης δεν διεξήχθη, καταρχήν, από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, όπως ορίζει ο νόμος, το Ελληνικό Σύνταγμα, και η κείμενη Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως δεν υπάρχουν διαθέσιμες συχνότητες για να εκπέμψουν περισσότερο από 4 ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας, με δύο κανάλια ευρυεκπομπής—δηλαδή HD—να εκπέμπουν σε κάθε μία από τις δύο διαθέσιμες συχνότητες. Αυτό είναι ένα κατάφωρο ψέμα. Σε μεγάλες πόλεις της Ιταλίας εκπέμπουν περισσότερο από 300 τηλεοπτικοί σταθμοί και μάλιστα από πολλαπλούς παρόχους—σε αντίθεση με το μονοπώλιο της DIGEA στην Ελλάδα—ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκπέμπουν πολλαπλά κανάλια ευρυεκπομπής σε κάθε συχνότητα. Φαντάζομαι όμως πως ο Αλί Παππάς και οι 40 κλέφτες του ξέρουν καλύτερα από τους Ιταλούς και τους Βρετανούς πόσα κανάλια χωράνε στο φάσμα συχνοτήτων…

Φυσικά στην διαδικασία αδειοδότησης και στον περιβόητο νόμο Παππά δεν υπάρχει το παραμικρό κριτήριο για την ποιότητα του προγράμματος των τηλεοπτικών σταθμών, για την διασφάλιση της πολυφωνίας και του δημόσιου συμφέροντος. Το μόνο κριτήριο που έθεσε η κυβέρνηση που κατά τα άλλα θα τσάκιζε τους ολιγάρχες ήταν το χρήμα, και ποιοι υποψήφιοι είχαν τις πιο βαθιές τσέπες. Και με ένα τεχνητά περιορισμένο αριθμό αδειών, η τιμή της κάθε άδειας εκτοξεύθηκε στα ύψη, κάτι που σημαίνει πως μόνο οι πιο βαθιές, ολιγαρχικές τσέπες είχαν την δυνατότητα να πληρώσουν.

Και ποιοι είναι οι νέοι, νομιμότατοι πλέον καναλάρχες; Έχουμε τον Γιάννη Αλαφούζο του Σκαϊ, η περιουσία του οποίου υποτίθεται πως είναι δεσμευμένη ενώ αντιμετωπίζει πιθανές κατηγορίες για φοροδιαφυγή. Μιλάμε για το ίδιο Σκαϊ όπου κεντρικός σχολιαστής είναι ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, αυτός που κάποτε υποστήριζε συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με μια “σοβαρή” Χρυσή Αυγή. Το ίδιο Σκαϊ που μαζί με τον άλλον αδειούχο, τον ΑΝΤ1, ήταν στις πρώτες γραμμές υπέρ του “ναι” στο περσινό δημοψήφισμα, με τις ειδήσεις του ΑΝΤ1 να μας λένε ότι οι ψηφοφόροι βρισκόντουσαν αντιμέτωποι με μια επιλογή, για το αν η Ελλάδα θα γίνει σαν την Ευρώπη ή σαν το Ζιμπάμπουε.

Όμως, ακόμα πιο εξοργιστικές είναι οι περιπτώσεις των δύο νέων και κατά τα άλλα νομιμότατων καναλαρχών. Έχουμε από την μια τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος αντιμετωπίζει τουλάχιστον πέντε ποινικές διώξεις, αντιμέτωπος με κατηγορίες για στημένους αγώνες και καθοδήγηση μιας εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ άλλων. Ο Μαρινάκης φέρεται επίσης να συνδέεται, μέσω στενών συνεργατών του, με την υπόθεση του πλοίου «Noor 1», που βρέθηκε με φορτίο 2,1 τόνων ηρωίνης. Ο Μαρινάκης είναι δημοτικός σύμβουλος στον Πειραιά, ενώ το “δεξί” του χέρι, ο Γιάννης Μώραλης, είναι δήμαρχος. Πρόσφατα, εισαγγελέας πρότεινε την προφυλάκιση του Μαρινάκη, αναφορικά με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει για το στήσιμο αγώνων.

Από την άλλη, έχουμε την ακόμα πιο απαράδεκτη περίπτωση του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα και του γιου του, του Ιωάννη-Βλαδίμηρου Καλογρίτσα. Η κατασκευαστική τους εταιρεία, Τοξότης Α.Ε., έχει κερδίσει πολλαπλούς διαγωνισμούς της τωρινής κυβέρνησης για δημόσια έργα σε όλη την χώρα. Πρόσφατα, η εταιρεία Τοξότης Α.Ε. εξαγόρασε την κατασκευαστική εταιρεία Μέδουσα. Η εν λόγω εταιρεία κάποτε ήταν γνωστή ως Τσίπρας ΑΤΕ και ήταν ιδιοκτησίας του Παύλου Τσίπρα, πατέρας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Η οικογένεια Καλογρίτσα αντιμετωπίζει ποινικές και αστικές κατηγορίες για φοροδιαφυγή. Η οικογένεια Καλογρίτσα επίσης μετέχει στο ιδιοκτησιακό σχήμα της τράπεζας Attica Bank, η ίδια τράπεζα που φέρεται να έχει δανείσει €77 εκατομμύρια στην ίδια οικογένεια Καλογρίτσα τα τελευταία χρόνια. Η εγγυητική επιστολή ύψους €3 εκατομμυρίων που προσέφερε η οικογένεια Καλογρίτσα για να μετέχει στην διαδικασία τηλεοπτικής αδειοδότησης προέρχεται και αυτή από την Attica Bank, και έγινε δεκτή από την κυβέρνηση που κατά τα άλλα τσακίζει τους ολιγάρχες και επαναφέρει τη νομιμότητα, παρόλο που η κατάθεση της εγγυητικής επιστολής έγινε ληξιπρόθεσμα.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας είναι κουμπάρος τόσο του υπουργού άμυνας Πάνου Καμμένου, όσο και του υπουργού υποδομών, μεταφορών και δικτύων Χρήστου Σπίρτζη, το υπουργείο του οποίου είναι υπεύθυνο τόσο για τα έργα στο εθνικό οδικό δίκτυο που λαμβάνει η εταιρεία του Καλογρίτσα, όσο και για την διαμόρφωση του χάρτη τηλεοπτικών συχνοτήτων. Επίσης, ο Χρήστος Καλογρίτσας φέρεται να διατηρεί «αδελφικές» σχέσεις με τον υπουργό επικρατείας Νίκο Παππά, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την διαδικασία τηλεοπτικής αδειοδότησης. Επιπλέον, ο Χρήστος Καλογρίτσας είναι μέτοχος στην εταιρεία δημοσκοπήσεων GPO, που όπως και οι υπόλοιπες μεγάλες εταιρείες δημοσκοπήσεων, λαμβάνει άφθονη κρατική χρηματοδότηση και έχει παρουσιάσει κατ’ επανάληψη αποτελέσματα δημοσκοπήσεων και exit poll που ουδεμία σχέση είχαν με την πραγματικότητα. Και εδώ μπορούμε να προσθέσουμε και τα περιβόητα βοσκοτόπια, φερόμενης αξίας €100 εκατομμυρίων, που δήλωσε ο Καλογρίτσας στο πόθεν αίσχος…εεε, συγνώμη, πόθεν έσχες του, η μεταβίβαση των οποίων έγινε με πληρεξούσιο νεκρής γυναίκας. Σημειώνουμε σε αυτό το σημείο πως ο έλεγχος του πόθεν έσχες του κάθε νέου αδειοδοτημένου νομιμότατου καναλάρχη έγινε από 5μελή επιτροπή με επικεφαλής έναν καθηγητή πληροφορικής. Τα συμπεράσματα όλα δικά σας.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τόσο ο Μαρινάκης όσο και η οικογένεια Καλογρίτσα εκπροσωπούνται νομικά από τον δικηγόρο Γιάννη Μαντζουράνη. Ο Μαντζουράνης τυχαίνει να ήταν και ο δικηγόρος του Ελληνικού Δημοσίου για την διαδικασία τηλεοπτικής αδειοδότησης. Η δε σύζυγος του Μαντζουράνη φέρεται να είναι εισηγήτρια του Συμβουλίου της Επικρατείας για την εκδίκαση των προσφυγών των τηλεοπτικών σταθμών κατά της ίδιας της διαδικασίας τηλεοπτικής αδειοδότησης! Φαίνεται πως το ολοφάνερο ασυμβίβαστο δεν απασχολεί την κυβέρνηση της φασιστεράς, της προόδου και της νομιμότητας. Σημειώνουμε εδώ πως ο Μαντζουράνης είχε φυλακιστεί για τον ρόλο του στο σκάνδαλο Κοσκωτά, ενώ επίσης είναι δικηγόρος του τέως ερευνητικού δημοσιογράφου και πλέον μαζορέτα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος συμμετέχει στο πανελλαδικό δίκτυο περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών HellasNet και που σίγουρα θα διεκδικήσει περιφερειακές τηλεοπτικές άδειες σε μελλοντικό διαγωνισμό.

Φυσικά, ο Τσίπρας, σε πρόσφατη ομιλία του όπου εγκαινίασε ένα νέο κομμάτι αυτοκινητόδρομου έξω από το Κιάτο, κατασκευής Τοξότης Α.Ε., δήλωσε πως τα €246 εκατομμύρια που λέγεται ότι θα εισπράξει το κράτος από την δημοπράτηση των αδειών θα πάνε στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι αυτά τα χρήματα, τα οποία προβλέπεται ότι θα πληρωθούν, σε βάθος τριετίας, θα πληρωθούν στην πραγματικότητα. Ακόμα και έτσι, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι—αυτοί δηλαδή που πραγματικά κυβερνάνε την χώρα—έχουν δηλώσει πως αυτά τα χρήματα θα πάνε για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων του Ελληνικού κράτους, ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επίσης έχουν αφήσει αιχμές κατά της ίδιας της διαδικασίας τηλεοπτικής αδειοδότησης.

Αυτά που επίσης παρέλειψε να μας αναφέρει ο Τσίπρας και το «δεξί» του χέρι, ο Αλί Παππάς, είναι η ενδεχόμενη απώλεια έως και €700 εκατομμυρίων που χρωστούν τα κανάλια που δεν έλαβαν άδεια και κινδυνεύουν με λουκέτο. Σε μια τέτοια περίπτωση, ενδέχεται αυτά τα χρέη να μην αποπληρωθούν ποτέ και να φορτωθούν και αυτά στις πλάτες των Ελλήνων φορολογούμενων, ίσως δια μέσου άλλης μιας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Και προσέξτε: οι προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σταματήσουν με την τηλεοπτική αδειοδότηση που πρόσφατα ολοκληρώθηκε, και εφόσον βέβαια δεν ακυρωθεί από τα δικαστήρια. Η κυβέρνηση προτίθεται να δημιουργήσει έναν νέο κρατικό φορέα που θα ελέγχει την διαφήμιση στα Ελληνικά μέσα ενημέρωσης και που θα κρατάει ένα ποσοστό 30% για τον εαυτό της. Πριν μερικούς μήνες, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε πως η κυβέρνηση προτίθεται να «επαναφέρει την τάξη» στο διαδίκτυο, καταρχήν δια μέσου της δημιουργίας κρατικού μητρώου διαδικτυακών μέσων, στο οποίο υποχρεωτικά πρέπει να εγγραφεί κάποιο μέσο αν θέλει να διεκδικήσει κρατική διαφήμιση. Στα σκαριά είναι η αδειοδότηση των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, όπου ενδέχεται να κλείσουν περισσότερο από το 90% των τηλεοπτικών σταθμών της χώρας εξαιτίας του υψηλού οικονομικού τιμήματος αλλά και του εξαιρετικά περιορισμένου αριθμού αδειών που θα προβλέπονται—με μόνο 4 περιφερειακές τηλεοπτικές άδειες στην Αττική, για παράδειγμα. Το ίδιο ενδέχεται να γίνει και στο ραδιοφωνικό τοπίο ενώ ακούγεται πως θα δοθούν και πανελλαδικές ραδιοφωνικές άδειες, έτσι για να ακούγονται καθαρότερα και δυνατότερα οι φωνές των νόμιμων και καθαρών, πλέον, ολιγαρχών σε όλη την επικράτεια, παίρνοντας την θέση τοπικών σταθμών και επιχειρήσεων, όπως τους τρεις σταθμούς που μεταδίδουν τις εκπομπές μας.

Αυτή, κυρίες και κύριοι, είναι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων. Η ίδια κυβέρνηση όπου ο Γιάννης Δραγασάκης έχει δηλώσει ότι ήταν λάθος η δαιμονοποίηση της λέξης «μνημόνιο». Ο βουλευτής Μάκης Μπαλαούρας δήλωσε πρόσφατα ότι η λιτότητα δεν βρίσκεται στο DNA του ΣΥΡΙΖΑ. Η οικονομολόγος Ράνια Αντονοπούλου, σε πρόσφατο άρθρο της στο κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, την εφημερίδα Αυγή, έγραψε ότι το τρίτο μνημόνιο βελτίωσε την θέση της χώρας. Η υφυπουργός κοινωνικής αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου δήλωσε ότι τα γεμιστά χορταίνουν μια ολόκληρη οικογένεια. Πριν μερικούς μήνες, η κυβέρνηση πανηγύριζε την φερόμενη ελάττωση των capital controls, αλλάζοντας το όριο ανάληψης από €420 την εβδομάδα σε €840 κάθε δύο εβδομάδες, δηλαδή ακριβώς το ίδιο πόσο.

Και όλα αυτά ενώ δεν υπάρχει ουδεμία σκέψη για αποχώρηση από την Ευρωζώνη που επιβάλλει την λιτότητα που η κυβέρνηση ακόμα μας λέει ότι καταπολεμά, υποτιμώντας την νοημοσύνη μας. Καμία σκέψη να ακολουθηθεί το θαρραλέο παράδειγμα των Βρετανών ψηφοφόρων που έστειλαν ένα ηχηρό όχι στην αυτοκρατορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντιθέτως, η Ελλάδα σήμερα είναι αποικία χρέους, με μια αυτοαποκαλούμενη «αριστερή» κυβέρνηση να δείχνει απίστευτη αλαζονεία αγνοώντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου του 2015, συμφωνώντας στο τρίτο και πιο οδυνηρό μνημόνιο μέχρι στιγμής, ξεπουλώντας και δεσμεύοντας όλη την δημόσια περιουσία, και λέγοντας από πάνω ότι τηρεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις!

Εν το μεταξύ, η Ελλάδα παραμένει αλυσοδεμένη στην άκρως φασιστική, ρατσιστική, νεοφιλελεύθερη Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωζώνη, και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ ο Ελληνικός λαός έχει χάσει κάθε ίχνος μαχητικότητας, κάθε ίχνος πυγμής, σκύβοντας το κεφάλι και σηκώνοντας τα χέρια, παραδομένος και υποταγμένος στις Ευρωπαϊκές τους αλυσίδες.

print

Comments are closed.