Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης μας με το δικηγόρο διεθνούς δικαίου και καθηγητή Francis Boyle, για την τρέχουσα οικονομική επικαιρότητα. Αυτή η συνέντευξη μεταδόθηκε την εβδομάδα της 18-24 Φεβρουαρίου 2016. Μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε το podcast της συνέντευξης εδώ.
Μιχάλης Νευραδάκης: Μαζί μας σήμερα εδώ στο Διάλογος Radio για την συνέντευξη της εβδομάδας είναι ο δικηγόρος και καθηγητής διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις Dr. Francis Boyle. Ο Boyle έχει υπηρετήσει ως νομικός σύμβουλος για την Παλαιστινιακή Αρχή, στα κινήματα ανεξαρτησίας της πολιτείας της Χαβάη, ενώ ήταν μέρος της νομικής ομάδας που οδήγησε τους Τζορτς Μπους τον νεώτερο και τον Ντικ Τσέινι σε καταδίκη για εγκλήματα πολέμου. Κύριε Boyle, ευχαριστούμε που βρίσκεστε στην εκπομπή μας σήμερα.
Francis Boyle: Εγώ σας ευχαριστώ που με καλέσατε, και στέλνω τους θερμούς χαιρετισμούς μου στους φίλους μου στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι υπέροχη χώρα και είχα την ευκαιρία να περάσω δύο εβδομάδες ταξιδεύοντας εκεί το 1974 και άλλες δύο εβδομάδες το 1982.
ΜΝ: Υπέροχα…ας ξεκινήσουμε λοιπόν μιλώντας για το Δικαστήριο Εγκληματιών Πολέμου του Κουάλα Λαμπούρ και για την υπόθεση που οδήγησε στην καταδίκη εν ερήμην των Τζορτζ Μπους τον νεότερο, Ντικ Τσένει, Ντόναλντ Ράμσφελντ, και άλλων στελεχών της πρώην κυβέρνησης Μπους για εγκλήματα πολέμου. Πείτε μας για αυτό το δικαστήριο, για αυτές τις υποθέσεις, και για το τι έχει ακολουθήσει από τότε.
FB: Υπήρξαν δύο διαφορετικές υποθέσεις. Η πρώτη υπόθεση ήταν κατά του Μπους και του Τόνι Μπλερ για τον πόλεμο τους και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν στο Ιράκ. Ήμουν μέρος της νομικής ομάδας που τους οδήγησε σε ομόφωνη καταδίκη σε αυτό το δικαστήριο. Η δεύτερη υπόθεση αφορούσε τους Μπους, Τσένει, Ράμσφελντ, Κοντολίζα Ράις, Αλμπέρτο Γκονζάλεζ και μερικούς άλλους, για βασανισμό και εγκλήματα πολέμου. Και σε αυτή την υπόθεση ήμουν μέρος της νομικής ομάδας, και όπως με την πρώτη υπόθεση, το δικαστήριο εξέδωσε ομόφωνη απόφαση καταδίκης, τόσο για της κατηγορίες για βασανισμό, όσο και για τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου. Αυτές οι αποφάσεις έχουν κατατεθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, και κάνω ό,τι μπορώ από μόνος μου για να προχωρήσω την υπόθεση και να παραμένω σε επαφή με όλους τους υπόλοιπους δικηγόρους για να δούμε εάν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην σύλληψη των καταδικασθέντων.
Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, ο Μπους ετοιμαζόταν πριν μερικά χρόνια να ταξιδέψει στην Ελβετία, και ένας Ελβετός βουλευτής που γνώριζε για την δουλειά που έχω κάνει με αυτή την υπόθεση απαίτησε από την εισαγγελία της Ελβετίας τη σύλληψη και την καταδίκη του Bush για διάπραξη βασανισμού και εγκλημάτων πολέμου, με βάση την Ελβετική εφαρμογή του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Όταν το έμαθε αυτό ο Μπους, ακύρωσε την επίσκεψη του στην Ελβετία. Έτσι λοιπόν προχωράω την υπόθεση, και γνωρίζω πως συμμετέχουν στην υπόθεση άλλοι νομικοί και άλλες νομικές οργανώσεις, όπως το Κέντρο Συνταγματικών Δικαιωμάτων στη Νέα Υόρκη, η Διεθνής Αμνηστία, και άλλοι δικηγόροι ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Θα τους κυνηγήσουμε τους καταδικασθέντες όσο μπορούμε.
ΜΝ: Ας εξετάσουμε τώρα τον ρόλο της εξωτερικής πολιτικής και του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και τον ρόλο του ΝΑΤΟ, στον κόσμο σήμερα. Πριν από περίπου οκτώ χρόνια, ο Μπάρακ Ομπάμα ανέβηκε στην εξουσία έχοντας υποσχεθεί ότι θα καταργούσε τα κρατητήρια στο Guantanamo Bay, ότι θα σταματούσε τους πολέμους και ότι θα ανέτρεπε την πολιτική της κυβέρνησης Μπους. Σε αντίθεση με τις υποσχέσεις του όμως, έχουμε δει την συνέχιση της Αμερικανικής στρατιωτικής εμπλοκής στη Μέση Ανατολή, και την ανάπτυξη νέων πολεμικών επιχειρήσεων με την χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Υεμένη και αλλού. Τι προβλέπει το διεθνές δίκαιο για τις πράξεις της κυβέρνησης Ομπάμα και των Ηνωμένων Πολιτειών;
FB: Έχω γράψει βιβλίο που παρουσίασε με μεγάλη λεπτομέρεια όλες τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του δικαίου του πολέμου, και των συνταγματικών αρχών των Ηνωμένων Πολιτειών από την πρώην κυβέρνηση του Μπους, με τίτλο “Αντιμετωπίζοντας τα Σκληρότερα Ερωτήματα της Αμερικής”, και ολοκληρώνοντας αυτό το βιβλίο, μόλις τρεις εβδομάδες μετά την ορκωμοσία του Ομπάμα, έγραψα ότι φαίνεται πως θα έχουμε τρίτη θητεία του Μπους δια μέσου της νέας κυβέρνησης Ομπάμα. Και αυτό ακριβώς έγινε, είχαμε άλλες δύο θητείες της πολιτικής του Μπους υπό την ηγεσία του Ομπάμα. Ο Ομπάμα ουσιαστικά συνέχισε τις πολιτικές του Μπους, τόσο στην εξωτερική πολιτική, όσο και στην εσωτερική πολιτική, συνεχίζοντας την ανάπτυξη του κράτους καταστολής του Μπους. Μελλοντικά έχω σκοπό να γράψω νέο βιβλίο για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την κυβέρνηση Ομπάμα, αλλά μέχρι τότε, μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο μου για τις παραβιάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, αυτή του Μπους, καθώς ο Ομπάμα έχει συνεχίσει αυτές τις ίδιες πολιτικές.
ΜΝ: Είμαστε στον αέρα με τον δικηγόρο διεθνούς δικαίου Francis Boyle εδώ στο Διάλογος Radio για την συνέντευξη της εβδομάδας… Πριν από μερικά χρόνια, είχατε γράψει για τα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία και για πολλές άλλες χώρες, που είχαν ως στόχο την καταστροφή συγκεκριμένων κρατών, ενώ είχατε αναφέρει επτά χώρες που αναμενόταν να δεχτούν εισβολή και κατοχή. Πείτε μας για αυτά τα σχέδια και σε ποιο βαθμό έχουν υλοποιηθεί.
FB: Όντως έχουν υλοποιηθεί αυτά τα σχέδια. Στο βιβλίο μου με τίτλο “Η Εγκληματικότητα της Πυρηνικής Αποτροπής”, κάνω αναφορά σε μία δήλωση του πρώην υφυπουργού άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, τον Πολ Γούλφοβιτς, λίγες μέρες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πλέον θα έμπαιναν στην διαδικασία καταστροφής συγκεκριμένων κρατών. Στο βιβλίο μου, χαρακτηρίζω αυτή τη δήλωση ως γενοκτονική. Μετέπειτα, ο τότε στρατηγός του ΝΑΤΟ Γουέσλι Κλαρκ δήλωσε πως υπήρχε λίστα με τα ονόματα επτά Μουσουλμανικών κρατών που ήταν σε σειρά να καταστραφούν. Σήμερα, στην ουσία, όλες αυτές οι χώρες έχουν καταστραφεί εκτός από το Ιράν. Έχουν καταστρέψει το Αφγανιστάν, τη Συρία, την Λιβύη, την Σομαλία, τη Υεμένη, το Λίβανο έχει παραλυθεί, ενώ χωρίστηκε το Νότιο Σουδάν από την επικράτεια του Σουδάν. Έτσι λοιπόν συνεχίζεται αυτή η διαδικασία καταστροφής, και τώρα πλέον στοχοποιούνται οι Ρωσία, δια μέσου της Ουκρανίας, αλλά και η Κίνα, με στόχο η απευθείας σύγκρουση με την Κίνα.
ΜΝ: Είμαστε στον αέρα με τον δικηγόρο διεθνούς δικαίου Francis Boyle εδώ στο Διάλογος Radio για την συνέντευξη της εβδομάδας… Κατά τη γνώμη σας, υπάρχει κάποιος πολιτικός υποψήφιος ή κάποια πολιτική δύναμη στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή τη στιγμή που πιστεύετε ότι μπορεί να βάλει τέλος σε αυτή την εξωτερική πολιτική και στην Αμερικανική πολεμική εμπλοκή παγκοσμίως; Για παράδειγμα, πολλοί προοδευτικοί έχουν εστιάσει τις ελπίδες τους στο πρόσωπο του Μπέρνι Σάντερς, πιστεύοντας ότι αυτός είναι ο υποψήφιος που μπορεί να τα κατορθώσει αυτά. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη;
FB: Δεν θα ασκήσω αυτή τη στιγμή κριτική στον κ. Σάντερς. Τον έχω γνωρίσει προσωπικά, αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι όλοι διατηρούσαν τις ίδιες ελπίδες για τον Ομπάμα κατά την διάρκεια της προεκλογικές του καμπάνιας. Ο Ομπάμα αποφοίτησε μετά από εμένα στη νομική σχολή του Χάρβαρντ, και ζούσε στην περιοχή Hyde Park του Σικάγο, όπου στεγάζεται το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, την εποχή που εγώ ήμουν φοιτητής εκεί. Είχα πολλούς γνωστούς εκεί που μου έλεγαν να μην εμπιστεύομαι τον Ομπάμα, οπότε και εγώ πάντα τον έβλεπα με μεγάλη επιφύλαξη. Μάλιστα, δεν τον ψήφισα στις τελευταίες δύο εκλογικές αναμετρήσεις, και είχα γράψει, μόλις τρεις εβδομάδες μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον ίδιο, ότι ο Ομπάμα ουσιαστικά θα αποτελέσει συνέχεια του Μπους. Ξέρετε, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Ίσως ο Μπέρνι Σάντερς θα μπορέσει να καταφέρει κάτι, αλλά δεν είμαι σίγουρος.
Από την άλλη όμως, η Χίλαρι Κλίντον είναι εγκληματίας πολέμου και ψυχοπαθής, η οποία κάποτε είχε πει “ήρθαμε, είδαμε, πέθανε”, αναφερόμενη στον πρώην πελάτη μου, τον Καντάφι, ο οποίος σοδομήθηκε με μαχαίρι και μετά ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου. Η Κλίντον είναι ψυχοπαθής και εγκληματίας πολέμου. Όσο για τους Ρεπουμπλικάνους, κανένας υποψήφιος τους δεν φαίνεται πως αποτελεί καλή επιλογή, οπότε ίσως ο Σάντερς είναι ο μόνος που μπορεί να φέρει την διαφορά. Στις προηγούμενες εκλογές είχα υποστηρίξει την Τζιλ Στάιν από το Κόμμα των Πρασίνων, καθώς πίστευα ότι ήταν η καλύτερη επιλογή και παρουσίαζε το καλύτερο προεκλογικό πρόγραμμα, αλλά δυστυχώς για τους Πράσινους, και με όλο το σεβασμό προς το κόμμα τους, δεν κατάφεραν να οργανωθούν και να καταφέρουν πολλά. Οπότε τι να σας πω, αυτή είναι η τωρινή κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες.
ΜΝ: Είμαστε στον αέρα με τον δικηγόρο διεθνούς δικαίου Francis Boyle εδώ στο Διάλογος Radio για την συνέντευξη της εβδομάδας… Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο κύμα προσφύγων που φεύγουν από τις πατρίδες τους και ταξιδεύουν, υπό άκρως επικίνδυνες συνθήκες, στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να αποτελεί πύλη εισόδου στην Ευρώπη για πολλούς από τους πρόσφυγες. Πως θα σχολιάζατε την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας για το προσφυγικό ζήτημα, και τι προβλέπει το διεθνές δίκαιο σε τέτοιες περιπτώσεις;
FB: Όλοι αυτοί οι πρόσφυγες εγκαταλείπουν τις χώρες τους επειδή η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών καταστρέφει τις πατρίδες τους, όπως αναφέραμε νωρίτερα. Οι περισσότεροι πρόσφυγες προέρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία, τη Υεμένη και τη Λιβύη, και προσπαθούν να φύγουν από την τρομοκράτηση, τα εγκλήματα πολέμου, τη γενοκτονία, και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που επιβάλλει η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών στις χώρες τους. Όσον αφορά την Ευρώπη, όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν υπογράψει τη διεθνή συνθήκη για τους πρόσφυγες. Ωστόσο, αυτό που φαίνεται ότι θέλουν να κάνουν, με βάση τα σχέδια τους που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, είναι να αποδώσουν όλες τις ευθύνες για το προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα και να εγκλωβίσουν όλους τους πρόσφυγες εντός της Ελληνικής επικράτειας. Αυτό είναι εντελώς παράλογο και άδικο. Δεν ξέρω πως ακριβώς θα μπορούσα να συμβουλέψω την Ελλάδα αναφορικά με αυτό το ζήτημα, υπάρχει μεν η συνθήκη για τους πρόσφυγες, αλλά δυστυχώς αυτή τη στιγμή γινόσαστε το εξιλαστήριο θύμα της Αμερικανικής πολιτικής, με την σύμφωνη γνώμη της Ευρώπης.
ΜΝ: Είμαστε στον αέρα με τον δικηγόρο διεθνούς δικαίου Francis Boyle εδώ στο Διάλογος Radio για την συνέντευξη της εβδομάδας… Έχετε αναφερθεί εκτενώς στην αυξανόμενη Ισραηλινή επιθετικότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ επίσης έχετε αναφερθεί στο δικαίωμα επιστροφής του Παλαιστινιακού λαού. Πως κρίνει το διεθνές δίκαιο τις πράξεις του Ισραήλ στην περιοχή, και πως μπορεί ο λαός της Παλαιστίνης να αντισταθεί και να υπερασπίσει την κυριαρχία της πατρίδας τους, από νομικής απόψεως;
FB: Έχω γράψει τρία βιβλία, ανάμεσα των οποίων είναι το “Η Παλαιστίνη, Ο Παλαιστινιακός Λαός και το Διεθνές Δίκαιο: Παραβιάζοντας Όλους τους Κανόνες”, και “Το Δικαίωμα του Παλαιστινιακού Λαού Στην Επιστροφή Υπό το Διεθνές Δίκαιο”, οπότε δεν θα αναλύσω εκ νέου όλα αυτά τα ζητήματα. Αυτό όμως που βλέπουμε να συμβαίνει είναι ωμή γενοκτονία να διαπράττεται από τους Ισραηλινούς προς τους Παλαιστινίους, με την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή τη πρόκληση αντιμετωπίζει η διεθνή κοινότητα αυτή τη στιγμή. Το Ισραήλ θέλει να κατακτήσει όλη τη Παλαιστίνη και επιθυμεί να φύγει όλος ο Παλαιστινιακός λαός, οπότε η κατάσταση θα χειροτερέψει. Έχω προσφέρει στην Παλαιστινιακή Αρχή τις καλύτερες συμβουλές που μπορούσα να προσφέρω, έχω συνεργαστεί μαζί τους και τους βοήθησα να κερδίσουν θέση ως κράτος-παρατηρητής στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, έχω δημιουργήσει στρατηγική με την οποία μπορεί η Παλαιστίνη να ξεπεράσει το βέτο κατά της πλήρης συμμετοχής της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ με το οποίο τους απειλεί ο Ομπάμα, και επίσης προτίθεμαι να υποβάλλω αγωγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στο παγκόσμιο δικαστήριο, κατά του Ισραήλ, με στόχο να σταματήσει η κατασκευή των Ισραηλινών συνοικισμών και η πολιορκία του Ισραήλ στην Γάζα. Στο μεταξύ, κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω. Εγώ είχα ξεκινήσει τη διεθνή καμπάνια αποεπένδυσης από το Ισραήλ το Νοέμβριο του 2000, ενώ το 2005, συμφώνησα να πάρω μέρος στο διεθνή μποϊκοτάζ που διοργανώθηκε κατά του Ισραήλ, και καλώ τους ακροατές σας να συμμετάσχουν και αυτοί στο μποϊκοτάζ, ήδη έχει κάνει διαφορά.
ΜΝ: Είμαστε στον αέρα με τον δικηγόρο διεθνούς δικαίου Francis Boyle εδώ στο Διάλογος Radio για την συνέντευξη της εβδομάδας… Έχοντας αναφερθεί στο Ισραήλ και στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το καλοκαίρι που πέρασε η Ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, το λεγόμενο Status of Forces Agreement, συμφωνία που το Ισραήλ έχει υπογράψει μόνο με μία άλλη χώρα στον κόσμο, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τι σημαίνει αυτή η συμφωνία και πως θα σχολιάζατε τις προσπάθειες της Ελληνικής κυβέρνησης να αναπτύξει πιο στενές σχέσεις με το Ισραήλ;
FB: Δεν έχω διαβάσει αυτή τη συμφωνία οπότε δεν είμαι σε θέση να την σχολιάσω, αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο το γεγονός ότι η Ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί όλο και πιο στενή σχέση με το Ισραήλ, και παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχετε μακρά ιστορία υποστήριξης προς την Παλαιστίνη. Πιστεύω ότι ο Ελληνικός λαός πρέπει να εκφραστεί ξεκάθαρα προς την τωρινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα το δεχθεί αυτό και ότι απαιτούν στήριξη προς την Παλαιστίνη.
ΜΝ: Είμαστε στον αέρα με τον δικηγόρο διεθνούς δικαίου Francis Boyle εδώ στο Διάλογος Radio για την συνέντευξη της εβδομάδας… Προς το τέλος της δεκαετίας του ’80 και στο ξεκίνημα της δεκαετίας του ’90, ήσασταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνής Αμνηστίας. Ωστόσο, στη συνέχεια έχετε ασκήσει σφοδρή κριτική σε ΜΚΟ όπως την Διεθνή Αμνηστία. Περιγράψτε για τους ακροατές μας την σχέση που υπάρχει ανάμεσα στις ΜΚΟ και στα κέντρα εξουσίας στην Ουάσινγκτον και αλλού.
FB: Ναι. Αυτές οι ΜΚΟ των δυτικών χωρών, κάποιες από τις οποίες σίγουρα δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα, λειτουργούν με αυτό το βασικό κανόνα: αυτός που πληρώνει αποφασίζει. Δεν λειτουργούν με την παραμικρή ουδετερότητα, αντικειμενικότητα, ή νηφαλιότητα, και αναφέρομαι συγκεκριμένα στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στον Ερυθρό Σταυρό και σε πολλές άλλες ΜΚΟ. Δεν είναι εκεί για να προσφέρουν βοήθεια στον Ελληνικό λαό. Μπορεί να έχετε δικές σας εγχώριες ΜΚΟ αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Πρέπει να προσέχετε ιδιαιτέρως αυτές τις ξένες ΜΚΟ. Για παράδειγμα, το περασμένο καλοκαίρι η Διεθνή Αμνηστία ενέκρινε ψήφισμα που, στην ουσία, προωθεί τη βιομηχανία και το εμπόριο του σεξ σε παγκόσμιο επίπεδο. Έκανα ό,τι μπορούσα για να μην περάσει αυτό το ψήφισμα αλλά εν τέλει πέρασε. Διάβασα τα έγγραφα που στήριζαν αυτή τη πρόταση, και όλες οι ενδείξεις για το ποιος προωθούσε αυτό το ψήφισμα οδηγούσαν σε ένα όνομα, αυτό του Τζορτζ Σόρος. Φαίνεται λοιπόν πως ο Σόρος θα έκανε μία ιδιαίτερα μεγάλη χρηματική δωρεά στη Διεθνή Αμνηστία για να ψηφιστεί στη συνέχεια αυτή η κατακριτέα πολιτική. Έχω την εντύπωση πως ο Σόρος, η τα hedge fund που ελέγχει ο ίδιος, έχει κάνει επενδύσεις στην βιομηχανία του σεξ. Πρέπει να ξέρετε ότι ο Σόρος έκανε δωρεά ύψους $100 εκατομμυρίων στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οπότε μπορείτε να καταλάβετε τι συμβαίνει. Και αυτό ισχύει σε όλες τις ΜΚΟ των δυτικών χωρών.
ΜΝ: Είμαστε στον αέρα με τον δικηγόρο διεθνούς δικαίου Francis Boyle εδώ στο Διάλογος Radio για την συνέντευξη της εβδομάδας… Η σφοδρή κριτική σας για την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά του Ισραήλ, και για θέματα όπως την υποστήριξη σας για την ανεξαρτησία της Χαβάη είχε ως συνέπεια την στοχοποίηση σας από τις μυστικές υπηρεσίες της Αμερικής. Περιγράψτε για εμάς τις εμπειρίες που είχατε με το FBI και το CIA πριν μία δεκαετία.
FB: Μία μέρα, δύο πράκτορες του FBI και CIA εμφανίστηκαν στο γραφείο μου, είπαν ψέμματα στην γραμματέα μου για το ποιοι ήταν και τι ήθελαν. Τους άφησα να μπουν στο γραφείο μου, και στη συνέχεια με ανέκριναν και προσπάθησαν να με αναγκάσουν να γίνω πληροφοριοδότης κατά των Μουσουλμάνων πελατών μου, κάτι που αρνήθηκα επανειλημμένως. Στη συνέχεια πρόσθεσαν το όνομα μου σε όλες τις λίστες τρομοκρατών που διατηρεί η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με τον δικηγόρο μου, υπάρχουν έξι ή επτά τέτοιες λίστες, και από ότι μπορεί να διακρίνει, το όνομα μου έχει μπει σε όλες. Τι να σας πω; Ο δικηγόρος μου άσκησε έφεση, αλλά ενημερώθηκε πως το όνομα μου θα παραμείνει σε όλες αυτές τις λίστες μέχρι να αποφασίσει το FBI και το CIA να το αφαιρέσει, κάτι που προφανώς δεν θα συμβεί όσο είμαι εν ζωή. Ο δικηγόρος μου κατάφερε να μου επιτραπεί να ταξιδεύω, αλλά δυστυχώς τίποτα περισσότερο.
ΜΝ: Είμαστε στον αέρα με τον δικηγόρο διεθνούς δικαίου Francis Boyle εδώ στο Διάλογος Radio για την συνέντευξη της εβδομάδας… Ας μιλήσουμε ξανά για την περίπτωση της Ελλάδας… τα τελευταία έξι και πλέον χρόνια, οι εκάστοτε Ελληνικές κυβερνήσεις, ανάμεσα τους και η υποτιθέμενη αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν υπογράψει μία σειρά μνημονιακών συμβάσεων που όχι μόνο έχουν επιβάλλει αυστηρά μέτρα λιτότητας και την ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας, αλλά που μέσω των οποίων η Ελλάδα έχει παραιτηθεί από την εθνική της κυριαρχία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η τρόικα έχουν το δικαίωμα να εγκρίνουν ή να απορρίψουν νομοσχέδια ενώπιον του Ελληνικού κοινοβουλίου, ενώ αυτές οι συμφωνίες εντάσσονται στο δίκαιο της Βρετανίας ή του Λουξεμβούργου. Είναι νόμιμες αυτές οι συμβάσεις και τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα για να ακυρώσει αυτές τις συμφωνίες; Υπάρχει νομικό προηγούμενο στο διεθνές δίκαιο που θα μπορούσε να επικαλεστεί η Ελλάδα;
FB: Όντως φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκαταλείψει και έχει προδώσει τον Ελληνικό λαό και τις υποσχέσεις που είχε κάνει για να κερδίσει τις εκλογές. Ξέρετε, αυτή είναι η πρώτη φορά που απαντάω σε τέτοιο ερώτημα, αλλά σίγουρα η Ελλάδα θα μπορούσε να επικαλεστεί τον οικονομικό εξαναγκασμό και την οικονομική βία όπως προβλέπει η Σύμβαση της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών, σε μία προσπάθεια να ακυρώσει μερικές από αυτές τις μνημονιακές συμβάσεις. Όσον αφορά το χρέος, υπάρχει η γνωστή πρόβλεψη του διεθνούς δικαίου για το λεγόμενο “επαχθές χρέος” που θα μπορούσε να επικαλεστεί η Ελλάδα για να ακυρωθεί ένα μεγάλο ποσοστό του χρέους. Δεν έχω μελετήσει σε βάθος το Ελληνικό χρέος αλλά σε πρώτη ματιά είναι ξεκάθαρο πως υπάρχουν πολλά στοιχεία που θα μπορούσαν να ακυρωθούν ως επαχθές χρέος. Και επίσης, είναι ξεκάθαρο πως η Γερμανία χρωστάει τεράστια χρηματικά ποσά στην Ελλάδα ως αποζημίωση για την Ναζιστική κατοχή και τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε στην Ελλάδα κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ακόμα δεν έχει πληρώσει τις αποζημιώσεις η Γερμανία, και πιστεύω ότι η Ελληνική κυβέρνηση ή ο Ελληνικός λαός πρέπει να επιμένουν για αυτό το ζήτημα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης κατά της Γερμανίας, που αυτή τη στιγμή είναι η ισχυρότερη χώρα στην Ευρώπη και είναι αυτή που δίνει διαταγές στις υπόλοιπες χώρες. Πιστεύω ότι το καταλαβαίνει αυτό ο Ελληνικός λαός. Έχετε έναν ισχυρό μοχλό πίεσης αλλά το θέμα είναι αν θα χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση σας.
ΜΝ: Τα παραδείγματα της Αργεντινής ή της Ισλανδίας θα μπορούσαν να επικαλεστούν και στην περίπτωση της Ελλάδας;
FB: Η Ισλανδία είναι μία πολύ μικρή χώρα… θα μπορούσατε να επικαλεστείτε το παράδειγμα της Αργεντινής, αλλά και της Μαλαισίας, η οποία απειλήθηκε από τον Σόρος όταν τα hedge fund του επιτέθηκαν εναντίων τους τίγρεις της Ασίας. Με τις κινήσεις της, η Μαλαισία κατάφερε να ξεπεράσει αυτή την επίθεση.
ΜΝ: Είμαστε στον αέρα με τον δικηγόρο διεθνούς δικαίου Francis Boyle εδώ στο Διάλογος Radio για την συνέντευξη της εβδομάδας… Ζούμε σε μία παγκόσμια κοινωνία σήμερα η οποία μαστίζεται από την αυξανόμενη κρατική παρακολούθηση στις ζωές μας, αστυνομική βία και καταστολή, και την κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού. Τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες για να υπερασπίσουν τα δικαιώματα τους, το δημοκρατικό πολίτευμα, και για να δημιουργήσουν και να στηρίξουν πολιτικά και κοινωνικά κινήματα που θα προστατέψουν αυτά τα δικαιώματα;
FB: Είχατε πρόσφατα γενική απεργία στην Ελλάδα. Νομίζω αυτό ήταν ένα υπέροχο γεγονός, καθώς δείχνει ότι ο Ελληνικός λαός έχει φτάσει στα όρια του. Ο κόσμος βγαίνει ξανά στους δρόμους, κάτι που πιστεύω ότι πρέπει να συνεχιστεί, και μέσω αυτών των κινητοποιήσεων θα μπορούσε να αναδειχθεί μία καινούρια ηγεσία που θα έχει άμεση επαφή με τον λαό. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παραδώσει, κατά την άποψη μου, το δικαίωμα της να κυβερνήσει τον Ελληνικό λαό, καθώς λειτουργεί προς όφελος του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, των Βρυξελλών και του Βερολίνου.
ΜΝ: Κύριε Boyle, σας ευχαριστούμε πολύ που πήρατε το χρόνο να μας μιλήσετε σήμερα εδώ στο Διάλογος Radio, και για την πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση σας.
FB: Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για το κάλεσμα, και ανυπομονώ να επιστρέψω στην Ελλάδα μόλις έχω την ευκαιρία. Είναι υπέροχη χώρα και μου έχει διδάξει πολλά ο λαός σας, η ιστορία σας, και ο πολιτισμός σας.
ΜΝ: Εμείς σας ευχαριστούμε.
Ζητούμε συγνώμη για τυχόν λάθη που έγιναν κατά τη διάρκεια απομαγνητοφώνησης της συνέντευξης.