Σχόλιο της εβδομάδας: 2-8 Απριλίου 2015

SholioebdomadasΤου Μιχάλη Νευραδάκη

Η ριζοσπαστική κυβέρνηση της αριστεράς και της προόδου ξαναχτυπά. Μετά την φερόμενη ως επιτυχία στις φερόμενες ως διαπραγματεύσεις στο Eurogroup στις 20 και 21 Φεβρουαρίου, ακολούθησαν οι προτάσεις της Ελληνικής κυβέρνησης προς την τρόικα, όπου προβλέπονται τουλάχιστον τρεις ιδιωτικοποιήσεις εκ μέρους του Ελληνικού κράτους, με προβλεπόμενα έσοδα €1,5 δισεκατομμύριο και με βασικές αποκρατικοποιήσεις του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Τις ίδιες ιδιωτικοποιήσεις, δηλαδή, που πριν τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζε ως παράνομες και ότι θα τις σταματούσε. Μάλιστα, ο κύριος Δραγασάκης βρέθηκε αυτές τις μέρες στην Κίνα για να συζητήσει, μεταξύ άλλων, για το ξεπούλημα του λιμανιού του Πειραιά, που πλέον παρουσιάζεται ως μεγάλη στρατηγική και αναπτυξιακή συμφωνία. Οι προτάσεις της Ελληνικής κυβέρνησης επίσης συμπεριλαμβάνουν μπλόκο στις πρόωρες συντάξεις, την κατάργηση φορολογικών εξαιρέσεων, και φυσικά νέους και μάλλον “πατριωτικούς” φόρους.

Σαν να μην έφτανε αυτό όμως, ο Αλέξης Τσίπρας πλέον μιλάει για ένα νέο συμβόλαιο, ένα contract “ανάκαμψης και ανάπτυξης της Ελλάδας” με τους θεσμούς. Αυτό φάνηκε από την επιστολή του Τσίπρα προς την Μέρκελ που στάλθηκε στις 15 Μαρτίου. Τι θα περιέχει αυτό το contract, αυτό το συμβόλαιο; Όπως έχει γράψει ο οικονομολόγος Δημήτρης Καζάκης, το συμβόλαιο έχει ως βασική επιδίωξη να θέσει υπό αμφισβήτηση την κρατική υπόσταση της Ελλάδας, δηλαδή τη συγκρότησή της ως κράτος. Με αυτό το contract, όλα τα διεθνώς αναγνωρισμένα θεμελιώδη προσόντα της κρατικής υπόστασης θα τεθούν υπό άμεση αμφισβήτηση στην περίπτωση της Ελλάδας, και φυσικά θα γίνει αυτό προς όφελος των θεσμών. Αυτό το συμβόλαιο θα ανήκει στη σφαίρα του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου, κάτι που σημαίνει ότι αν εν τέλει υπογραφεί ένα τέτοιο συμβόλαιο, θα αναγνωρίζει αυτομάτως τους λεγόμενους θεσμούς ως πηγή δικαίου και αποφάσεων για την λειτουργία του κράτους στην Ελλάδα. Άλλωστε, από το 2010 η “καλή” και “πολιτισμένη” Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ ως κράτος, κάτι που επομένως σημαίνει ότι ήδη έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση η διακριτή κρατική υπόσταση των κρατών μελών της ΕΕ.

Όπως έγραψε ο κ. Καζάκης, “που ακούστηκε κράτος να υπογράφει ένα τέτοιο σύμβόλαιο, και κυβέρνηση να παραδίδει το σύνολο των πόρων και των μέσων ανάκαμψης και ανάπτυξης της χώρας σε ξένους θεσμούς;”

Και όμως, αν δούμε την συμφωνία του Eurogroup που υπέγραψε ο κατά τα άλλα ηρωικός υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αναγνώριση από την Ελληνική πλευρά ότι η συμφωνία αυτή υπάγεται άνευ όρων και αμετάκλητα στο Βρετανικό δίκαιο και στα δικαστήρια του Λουξεμβούργου. Στην ίδια συμφωνία η Ελλάδα παραιτήθηκε από τα κυρίαρχα δικαιώματα της ως κράτος, και φυσικά συμφώνησε να συνεχιστεί εξ’ ολοκλήρου το δεύτερο μνημόνιο του 2012. Επίσης, μία άλλη ένδειξη της παράδοσης εθνικής κυριαρχίας ήρθε αυτές τις μέρες από τον κατά τα άλλα αγωνιστή υπουργό άμυνας Πάνο Καμμένο, ο οποίος μετέφερε στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά την διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης του, επίσημη πρόταση για συνεκμετάλλευση του πετρελαίου του Αιγαίου με τους Αμερικανούς. Αλήθεια, αυτή η πρόταση συζητήθηκε στη Βουλή; Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση; Ποιος συμφώνησε για να γίνει αυτό; Και καθώς η Ελλάδα και η Ευρώπη μιλάνε για την φοροδιαφυγή, ακούσαμε αυτές τις μέρες ότι η Eldorado Gold, η Καναδέζικη εταιρεία που λειτουργεί τα επίμαχα ορυχεία στις Σκουριές της Χαλκιδικής, έχει αποφύγει την πληρωμή €1,7 εκατομμυρίων σε φόρους προς το Ελληνικό κράτος, μέσω θυγατρικών εταιρειών της με έδρα την Ολλανδία, όπου είναι υπουργός οικονομικών ο γνωστός μας Νταίσελμπλουμ, που ξέρει κάθε τρεις και κάτι να κουνάει το δαχτυλάκι του προς τους “κακούς” Έλληνες.

Τι άλλο θα έπρεπε να περιμένουμε άραγε από μία κυβέρνηση όπου ο υπουργός οικονομικών δηλώνει ότι είναι Ευρωπαίος, όχι Έλληνας, και όπου ο πρωθυπουργός, σε ομιλία του για την 25η Μαρτίου, είπε ότι “το 1821 ήταν η πιο ευρωπαϊκή στιγμή του νεότερου Ελληνισμού;”

Και ενώ η κυβέρνηση της αριστεράς και της προόδου συνεχίζει την εμμονή της με την “καλή” και “πολιτισμένη” Ευρώπη, μία νέα δημοσκόπηση της Bridgingeurope με δείγμα 2.000 ατόμων στην περιοχή της Αττικής δείχνει ότι το 53% των ερωτηθέντων προτιμάει έξοδο από το ευρώ! Όμως, όπως και με την δημοσκόπηση της Gallup που βρήκε παρόμοιο ποσοστό και σε πανελλαδικό επίπεδο, αυτή η δημοσκόπηση δεν ακούστηκε και δεν θα ακουστεί ποτέ από τα βρωμοκάναλα και της βρωμοφυλλάδες της Ελλάδας, που συνεχίζουν την πλύση εγκεφάλου τους προς τους Έλληνες πολίτες.

print

Comments are closed.