Σχόλιο της εβδομάδας: 28 Μαΐου-3 Ιουνίου 2015

SholioebdomadasΤου Μιχάλη Νευραδάκη

Το θέατρο του παραλόγου που ονομάζεται Ελληνική κυβέρνηση και Ελληνική διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Ενώ τα δημόσια ταμεία έχουν λεηλατηθεί, τα σχολεία και τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα λειτουργούν με μεγάλες ελλείψεις, και τα δημόσια νοσοκομεία δεν διαθέτουν πλέον ούτε…ράμματα και γάζες για τους ασθενείς, ο κατά τα άλλα «ηρωικός» και «παντελωνάτος» υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης εξακολουθεί να δηλώνει ότι «Θα καταβάλουμε τη δόση στο ΔΝΤ» και ότι η κυβέρνηση έχει πρόθεση να πληρωθεί ο κάθε πιστωτής, αρκεί να γίνει νέα συμφωνία με τους λεγόμενους «εταίρους». Τους ίδιους «εταίρους» και τους ίδιους «θεσμούς» δηλαδή που έχουν βυθίσει την Ελλάδα, και εκατομμύρια Έλληνες, στην φτώχεια και την εξαθλίωση.

Μιλάμε για μία συμφωνία που ενδέχεται να είναι συνέχιση των πρώτων δύο μνημονίων. Ούτε λόγος για επιστροφή του κατώτατου μισθού στα €751. Ούτε λόγος για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Ούτε λόγος για μέτρα ανάρρωσης της οικονομίας και κίνητρα για να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι εκατοντάδες χιλιάδες ξενιτεμένοι νέοι επιστήμονες. Ούτε λόγος για διαγραφή του χρέους. Αντιθέτως, με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, όλα τα υπόλοιπα διαθέσιμα του Δημοσίου μεταφέρονται στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι τις 5 Ιουνίου, η ημέρα αποπληρωμής της επόμενης δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Φυσικά εμείς σαν χώρα πρέπει να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας. Αυτό μας έλεγαν τόσα χρόνια οι κυβερνώντες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, και αυτό μας λένε σήμερα οι κυβερνώντες του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Θέλουμε «Ευρωπαϊκή προοπτική», θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε αξιόπιστοι προς τους λεγόμενους «εταίρους» μας, και δεν τολμούμε ούτε να σκεφτούμε το ενδεχόμενο μη πληρωμής προς τους τοκογλύφους του ΔΝΤ. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει την λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων και των ταμείων συνταξιοδότησης. Ακόμα και όταν παιδιά λιποθυμούνε καθημερινά στα σχολεία και απελπισμένοι συμπολίτες μας εξακολουθούν να αυτοκτονούν, μη μπορώντας να ανταποκριθούν στις δικές τους υποχρεώσεις. Δεν πειράζει, εμείς σαν χώρα είμαστε συνεπείς προς τους «θεσμούς» και αυτό έχει σημασία. Αυτά είπε πρόσφατα και ο τέως πατριώτης Πάνος Καμμένος όταν δήλωσε ότι «Δείχνουμε συνέπεια, ας πράξουν το ίδιο και οι εταίροι», αποκλείοντας μάλιστα το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος. Προφανώς, όπως και το «σχίσιμο των μνημονίων», λέξεις όπως «αριστερά», «αλλαγή», «ελπίδα», «δημοψήφισμα» και «διαπραγμάτευση» αποτελούν «σχήματα λόγου» για τη νέα κυβέρνηση.

Αλλά τι να τις κάνουμε τις εκλογές και τα δημοψηφίσματα; Η χώρα μας βρίσκεται σε καλό δρόμο. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε την περασμένη εβδομάδα υψηλόβαθμο στέλεχος της Γερμανικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι βρίσκει «ενθαρρυντικό» το γεγονός «ότι οι Έλληνες διαμήνυσαν…την επιθυμία τους να αποπληρώσουν τα €300 εκατομμύρια προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου». Και εφόσον όλα είναι καλά και ρόδινα, δεν υπάρχει λόγος ούτε για διαπραγμάτευση. Αυτό παραδέχθηκε ο «ηρωικός» Γιάνης Βαρουφάκης πρόσφατα όταν είπε σε τηλεοπτική του εμφάνιση ότι «ουσιαστικά δεν γίνεται διαπραγμάτευση». Με τον Βαρουφάκη φέρεται να συμφωνεί ο Δημήτρης Παπαδημούλης, που είπε ότι «η ρήξη οδηγεί σε χρεοκοπία και πτώση της κυβέρνησης», άποψη με την οποία φαίνεται να συμφωνεί ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος δήλωσε ότι «η μη πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ σημαίνει πιστωτικό γεγονός». Προφανώς η διαφορά ανάμεσα στους μεν και τους δεν είναι ότι οι νέοι «σωτήρες» κυβερνώντες δεν φοράνε γραβάτες μαζί με τα κουστούμια τους. Αυτό όμως που δεν μας λένε οι «σωτήρες» είναι ότι το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δίνει έως και 24 μήνες δυνατότητα διαπραγμάτευσης σε περίπτωση μη πληρωμής. Αυτά δεν μας τα λέει ο Βαρουφάκης και η παρέα του. Αυτό που μας λένε όμως είναι ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει, δήθεν, η πρώτη χώρα που δεν θα αποπληρώσει το ΔΝΤ, αγνοώντας τα ιστορικά δεδομένα και το γεγονός ότι περισσότερες από 20 χώρες έχουν κάνει ακριβώς αυτό, τα τελευταία 50 χρόνια.

Και εφόσον όλα είναι καλά και ρόδινα, προφανώς δεν χρειαζόμαστε ούτε τα μετρητά πλέον, γιατί έτσι και αλλιώς οι «πρασινομπλέ» και οι κόκκινοι «σωτήρες» μας τα έχουν πάρει προ πολλού. Ο «ηρωικός» Βαρουφάκης προτείνει, κατ’ επανάληψη, την επιβολή υψηλότερου ΦΠΑ για πληρωμές με μετρητά, με νόμιμο νόμισμα δηλαδή. Εγώ έχω μείνει με την εξής απορία: αυτό δεν είναι παραδοχή ότι η κυβέρνηση δηλώνει την ανικανότητα της και την μη θέληση της να «καταπολεμήσει» τη φοροδιαφυγή με πιο αποτελεσματικούς και δίκαιους τρόπους;

Φυσικά μέσα σε αυτό το κλίμα θα συνεχιστεί και το ξεπούλημα, και νέα ένδειξη για αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης να δημοπρατήσει τις τηλεοπτικές άδειες σε αυτούς που θα δώσουν τα περισσότερα χρήματα να τις αποκτήσουν, ενώ σχεδιάζεται η μείωση του αριθμού των πανελλαδικών τηλεοπτικών καναλιών σε 3 με 4, παράλληλα με μείωση των καναλιών της νέας ΕΡΤ, ή μάλλον, της νέας…ΝΕΡΙΤ. Ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος είναι πανάσχετος με ραδιοτηλεοπτικά θέματα, λέει ότι η διαφημιστική αγορά έχει συρρικνωθεί και ότι δεν «χωρούν» άλλοι σταθμοί. Αυτό όμως ουσιαστικά δεν είναι παραδοχή ότι η οικονομία ΔΕΝ θα βελτιωθεί με την τωρινή κυβέρνηση; Και δεν είναι επίσης παραδοχή ότι το ήδη διεφθαρμένο τοπίο των ΜΜΕ θα παραδοθεί με τη βούλα σε 3-4 ολιγάρχες που θα έχουν τα λεφτά να αγοράσουν τις άδειες; Αυτό ψήφισαν οι Έλληνες πολίτες πριν τέσσερις μήνες;

Πριν από τέσσερα χρόνια, στις 25 Μαΐου του 2011, εκατομμύρια Έλληνες ξεχείλισαν στους δρόμους και γέννησαν το κίνημα των «αγανακτισμένων». Τότε, όλοι «μούτζωναν» τη Βουλή και τους «300», συμπεριλαμβανωμένου και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Σχεδόν κανένας δεν ασχολήθηκε με αυτή την επέτειο φέτος. Τώρα, λέμε «μπράβοοο, σας στηρίζουμε» σε μία κυβέρνηση που δεν διαπραγματεύεται, γιατί διαπραγμάτευση ΔΕΝ γίνεται όταν δηλώνεις ότι θα τα πληρώσεις όλα, και που συνεχίζει τις ίδιες πολιτικές των προκάτοχων της. Και για αυτό η μόνη λέξη που έχω να πω είναι «ντροπή».

print

Comments are closed.